La sal alegra qualsevol plat, però s’hi ha d’anar amb compte, perquè consumir-ne en excés pot provocar problemes cardiovasculars, d’hipertensió, de circulació, d’estómac… En tot cas, existeixen alternatives boníssimes per animar qualsevol recepta. Pren nota d’aquestes tres.
– L’all i la ceba ajuden a millorar la circulació i tenen propietats expectorants, antiinflamatòries, antioxidants i antibacterianes. Els pots ofegar amb oli d’oliva en una paella i et serviran per acompanyar qualsevol guisat, salsa, carn o peix. O bé pots sofregir altres hortalisses, com ara escalunyes, porros, naps, pastanagues i apis.
– Les espècies i les herbes milloren la digestió, obren la gana i guareixen afeccions estomacals. Per exemple, en una amanida regada amb oli d’oliva i esquitxada amb fruita seca, l’orenga hi va de meravella. ¿Un potatge? Comí. ¿Carn o peix? Curri. ¿Arrossos? Safrà. ¿Pasta? Alfàbrega. I així fins a l’infinit.
– Pots marinar aliments, normalment carns o peixos: només els has de deixar los en remull en un líquid base més algun altre ingredient. El líquid base pot ser vinagre (escabetx), suc de llimona (cebiche) o una mescla de vinagre i pebre vermell picant o dolç (adob).