Arriba el bon temps i l’època de les barbacoes. Qualsevol moment és bo per sortir al sol, sigui de jardí, terrassa o balconet, encendre les brases i experimentar amb la graella. Però no hem d’oblidar que les barbacoes són molt més que carn boníssima. Poden ser el que vulguem, només hi hem de dedicar una mica d’inventiva i posar en pràctica aquestes idees.
– Un entrant increïble per anar fent gana és el Camembert a la graella. Només hem de fer un tall al formatge, que mantindrem en la seva capsa de fusta, i condimentar-lo amb oli d’oliva verge extra, làmines de tomàquets secs i espècies al gust. Col·locarem la capsa directament sobre la graella de la barbacoa, i l’anirem tombant per què no es cremi. Se serveix amb uns fruits secs i unes llesques primes de pa torrat a la barbacoa.
– Incorpora les hamburgueses en la teva compra. Sovint les excloem de les nostres graelles, tot i que és una carn que agrada a tothom i que ens en llepem els dits quan es presenta cruixent per fora i tendríssima per dins. Si hi incorporem a més panets per a hamburgueses torrats a la barbacoa, serà un èxit total.
– Experimenta amb les salses. Més enllà de la clàssica salsa barbacoa i el popular allioli, podem elaborar tot tipus de salses: chimichurri, mostassa i mel… Les cremes balsàmiques són excel·lents també per condimentar les carns: de poma, gerds, Mòdena o Pedro Ximénez. Amb una miqueta n’hi haurà prou perquè les nostres costelles tinguin un gust inconfusible.
– Si anem justos de temps (i lloc), rostir una guarnició de verdures, tomàquets o patates serà missió impossible. Una bona idea és presentar les verduretes crues, com a acompanyament. Vesteixen molt, són molt saludables i contribuiran a compensar les calories de la carn.
– Un truc perquè les carns quedin perfectes és treure-les de la nevera un parell d’hores abans de rostir-les a la brasa perquè estiguin a temperatura ambient. Col·locar als laterals de la barbacoa espècies com la farigola o romaní per aromatitzar també és una bona idea. Per últim, no oblidem que és preferible utilitzar sal gruixuda i afegir-la al final, en el moment en què retirem la carn.
– Condimentar la carn el dia anterior és sempre una bona opció, així adquirirà un sabor intens inconfusible. El llom marinat amb una salsa de balsàmic, llimona i soja és una delícia, igual que el pollastre amb una salsa de crema balsàmica de Pedro Ximénez i oli d’oliva verge extra.
– Les postres també es poden fer a la barbacoa. Una idea? Plàtans a la Nutella, una temptació dolça capaç de provocar desmais. Talla els plàtans per la meitat, unta-hi una mica de Nutella i… al foc! Són un escàndol