Enciam, tomàquet, blat de moro, ceba… Un moment: som al segle XXI! Si encara creus que una amanida consta d’aquests ingredients és que ha arribat l’hora de mirar al futur, cap a una nova era en què es poden incloure cigrons, quinoa, cuscús, pasta, arròs, bledes, llenties o, en fi, tot el que se t’acudeixi. Surt de l’ostracisme i apunta’t d’una vegada a les amanides sense enciam! Aquí tens algunes idees per alegrar la teva carmanyola (i la teva existència).
Quinoa. És un superaliment com pocs, un carbohidrat molt complet a nivell nutricional, i d’absorció lenta. Segons els seus detractors, el seu punt feble és que resulta insípida. I pot ser que tinguin raó, però mirem de veure el got mig ple: aprofitem el sabor discret de la quinoa per combinar-la amb ingredients d’allò més diversos. Vols idees? Ceba, cogombre, tomàquet, pastanaga, alvocat, llavors de sèsam i una salsa de iogurt lleugera. Se t’acudeix una amanida improvisada millor que aquesta?
Cuscús. No acostumem a donar gaires oportunitats a aquest cereal, que és la mar de versàtil i que al final només mengem als restaurants àrabs acompanyat de pollastre, cigrons i verdures. El cuscús funciona de meravella en amanides, i el pots combinar amb ingredients molt variats. Et proposem preparar-lo amb formatge de cabra, cigrons, alvocat, raves, blat de moro, un pessic de coriandre i tomàquets cherry, condimentat amb oli d’oliva verge extra i vinagre de poma.
Pasta. Farfalle, fusilli, penne rigate… són ideals per improvisar una amanida de pasta en qualsevol ocasió. Una cosa bona d’aquest plat és que no demana sortir a comprar, ja que n’hi ha prou amb obrir la nevera i posar-hi imaginació: formatge fresc, ou dur, tonyina, pastanaga, blat de moro, tomàquet, salmó fumat i fins i tot pit de pollastre tallat a daus. Busques una recepta original? Llagostins, formatge feta, un grapat de fruits secs, bròcoli bullit, un raig d’oli balsàmic d’alfàbrega fresca… i ja tindràs una senyora amanida de pasta, molt equilibrada i consistent. I deliciosa, no cal dir-ho!
Espinacs i bledes. Hi ha alternatives més enllà de les clàssiques fulles d’enciam: els espinacs i les bledes, a més de ser un pou d’àcid fòlic i vitamines, tenen poquíssimes calories i són nutritives a més no poder. Oi que normalment les consumeixes bullides amb patata i pastanaga o fins i tot en empanades o lasanyes? Doncs si t’animes a menjar-les crues, aprofitaràs tots els seus beneficis. En època primaveral són perfectes amb fruites de temporada, com ara maduixes, a les quals pots afegir una mica d’alvocat, tomàquets, formatge blau i uns pinyons torrats. Remata la feina amb uns crostons de pa i tindràs el plat estrella de la temporada.
Llegums. Cigrons i llenties són, probablement, els aliments als quals traiem menys partit. Solem oblidar-los més enllà del plat de cullera, sense tenir en compte que un pot de llegums cuits ens pot salvar la vida en mes d’una ocasió. El nostre suggeriment per a una amanida senzilla de llenties, refrescant i fàcil, és el següent, tot i que aquí mana la imaginació de cada xef: blat de moro, tonyina, ceba tendra, olives tallades a dauets i una bona vinagreta (o un raig d’oli d’oliva amb pell de llimona). Un altre recurs excel·lent, que a més aportarà al nostre organisme una bona dosi de proteïna sense necessitat de menjar carn, és combinar les llenties amb arròs (prova amb el basmati); serveix-lo amb l’acompanyament que prefereixis, des de coliflor bullida a tofu.
Arròs. Què podem dir d’un dels aliments més versàtils i consumits a tot el món? Amb un pot d’arròs a casa no ens caldran els precuinats. Si et ve de gust alguna cosa exòtica, prepara un poke bowl: una recepta molt completa d’origen hawaià que consisteix en una base d’arròs, peix cru (uns dauets de tonyina, per exemple), algun superaliment (com ara col arrissada o alvocat) i tot allò que et vingui de gust: brots de soja, poma, api, raves… Completa aquesta meravella de la natura amb un raig d’oli d’oliva verge extra i no et caldrà res més per ser feliç.