Saps com pots impressionar els teus amics mentre prepares una senzilla amanida? Doncs ensenyant un vinagre de Mòdena i explicant-ne la història. Et tindran per un cultureta gastronòmic de primera! Explica’ls que aquest producte no només pot procedir de Mòdena, sinó també de Reggio de l’Emília. Totes dues són províncies de l’Emília-Romanya, una regió del nord-oest d’Itàlia que té Bolonya per capital. Allà, aquest condiment ja s’hi elaborava en l’època dels romans. I tan sols el que es produeix en aquella zona té la qualificació d’IGP (Indicació Geogràfica Protegida).
Mentre tires una mica d’enciam en un bol, explica’ls que el 1747 es va fer servir el terme balsàmic per primera vegada, en uns inventaris dels cellers del palau ducal de Mòdena (Itàlia encara no era una república), probablement perquè tenia “un efecte balsàmic i refrescant”. Però els anys vuitanta és quan es va popularitzar.
I mentre us cruspiu l’amanida tan ben condimentada amb l’aceto, pots dir que si en saps tant, del vinagre de Mòdena, és perquè hi has estat (encara que sigui mentida) amb motiu de Le Acetaie Aperte, un esdeveniment que se celebra cada mes de setembre i en què més de 30 productors obren les portes dels seus acetaie(cellers) per oferir degustacions i visites guiades.