Blog

Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries

13 Març 2014

Els principals aliments al·lergògens ordenats de major a menor freqüència al nostre àmbit són: el préssec, la llet, l’ou, el meló, la gamba, el peix, el kiwi, el plàtan, la nou, la síndria, el cacauet, la poma, el tomàquet i l’avellana. En els nens menors de quatre anys, els aliments més reactius són la llet de vaca, l’ou i el peix. El tractament passa per excloure no només l’aliment que contingui l’al·lergogen, sinó llegir l’etiqueta dels aliments manufacturats abans de consumir-los, i avisar els qui cuinin que tinguin en compte les persones al·lèrgiques.  

INTOLERÀNCIA

La intolerància a alguns aliments és deguda a alteracions metabòliques que impedeixen la digestió, l’assimilació i l’aprofitament de determinades substàncies que contenen els aliments. Els símptomes que provoquen són diversos: molèsties gàstriques (flatulència, diarrea, còlics intestinals), cefalea, sensació de calor. Una de les més conegudes és la intolerància a la lactosa, sucre present en els productes lactis. Provoca diarrees cròniques i causa deficiències nutricionals. En nens menors de dos anys, aquesta intolerància pot ser transitòria. La dieta recomanada és eliminar o reduir els aliments que continguin lactosa en funció del grau d’intolerància. Al mercat es pot trobar llet de vaca sense lactosa o bé substituts, com ara preparats de soja, de civada, d’ametlles, d’espelta…

AL·LÈRGIES

Es produeixen quan el sistema immune reacciona enfront d’una substància concreta (al·lergogen) que la majoria de persones toleren. L’al·lergogen és principalment una proteïna d’un aliment amb el qual l’afectat entra en contacte per ingestió, per contacte o per inhalació. La reacció més comuna és la formació d’anticossos IgE (immunoglobulina E), cosa que no passa amb les intoleràncies. Una de les al·lèrgies alimentàries més comunes és la celiaquia i a les persones que la pateixen els resulta tòxic el gluten present als cereals, com ara el blat, l’ordi, el sègol, la civada, l’espelta i el blat kamut. Amb el consum de gluten se’ls malmet la mucosa de l’intestí prim, cosa que els provoca diarrees grasses i que se’ls infli l’abdomen. La dieta d’aquestes persones ha d’excloure els aliments que continguin gluten per sempre més. Actualment, el mercat ofereix molts productes aptes per a celíacs, molts d’ells elaborats amb arròs o amb blat de moro.

Una altra al·lèrgia típica de l’edat pediàtrica és l’al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca que provoca símptomes cutanis, respiratoris (com ara tos, rinitis…) o digestius. La pauta dietètica consisteix a eliminar per complet les proteïnes de la llet de vaca. A la farmàcia i a les botigues de productes dietètics hi ha aliments sense contingut en proteïnes de la llet de vaca. Es recomana parar atenció i introduir paulatinament els aliments considerats d’alt poder al·lergogen (peix, ou i cereals amb gluten).

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later