Blog

Aprimar de forma saludable

7 Gener 2015

Quan un es planteja baixar de pes tendeix a trobar refugi en dietes hiperproteiques, dissociades i desequilibrades. Dietes d’efecte “ràpid” que estimulen, ja que els resultats són visibles des del primer moment. No obstant això, hi ha estudis que confirmen que aproximadament en un 80% dels casos es produeix l’anomenat efecte io-io, que farà que al cap d’un temps el cos tendeixi a recuperar el pes al que està acostumat.

La millor dieta passa per menjar de tot. Així ho defensa la nutricionista Marta Garaulet, Doctora en farmàcia, màster en salut pública per la Universitat de Harvard, i actualment catedràtica de fisiologia i bases fisiològiques de la nutrició a la Universitat de Múrcia, on també forma part del grup de recerca en nutrició. Fidel defensora de la Dieta Mediterrània, manté que és la millor pauta per aconseguir una pèrdua de pes sana, equilibrada, i constant. Malgrat que els efectes visibles no són tan evidents des del primer moment, els estudis demostren que és la dieta amb menor taxa d’abandonament, i que menjar de tot no està renyit amb aprimar, sinó al contrari.

El secret està en les proporcions, i en basar la dieta en un gran consum de llegum, cereals, pasta, pa o arròs, completar-la amb fruita i verdura, i no oblidar l’oli d’oliva extra verge. Ric en vitamina E, beta-carotens i àcids grassos monoinsaturats, és una estupenda i saludable font de greix que no hem de desterrar de cap dieta. Fins i tot quan es pretén aprimar.

La pasta, arròs, cereals o llegums són un grup d’aliments indispensables per la seva composició rica en carbohidrats, necessaris per obtenir l’energia que mou cos i ment i, a més, amb un alt poder saciant. La piràmide de la Dieta Mediterrània col·loca tots aquests aliments a la base, seguits d’un altre grup que recull fruits secs, olives, herbes i espècies, llavors, all i ceba, el consum dels quals es recomana diàriament.

Marta Garaulet aconsella, per exemple, hàbits com el d’incorporar tres dies a la setmana un plat únic “de cullera”, acompanyat d’amanida i fruita (a la Cuina Mediterrània els àpats principals haurien d’incloure tres elements bàsics: cereals, verdures i fruita) . O prendre carns, peixos i ous en els sopars, com a font de proteïna.

A més, altres hàbits de comportament, com establir horaris de menjar raonables, optar per menjars centralitzades o dormir almenys vuit hores diàries. Costums que, de vegades, es deixen de costat a causa del ritme de vida, però que s’ha demostrat que estan estretament relacionats amb problemes de sobrepès i obesitat.

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later