No hi ha cap mena de dubte que l’agricultura és una activitat sacrificada. Els arbres no entenen d’horaris ni festius, de la mateixa manera que la climatologia no entén de cicles de producció i collita. Però també és cert que el camp et torna el que sembres. Amb cura, temps i passió, arriba el moment de la recompensa: la collita d’uns fruits exquisits que representen setmanes, mesos i anys d’esforç i dedicació per part de centenars d’agricultors entregats.
Els fruits de la noguera passen per dues fases diferenciades abans d’estar a punt per a la collita. La primera etapa correspon al creixement del fruit, és a dir, les esferes de color verd que contenen les nous, i acostuma a ser entre maig i juny. En la segona etapa, entre finals de juny i setembre, s’omplen les nous. Al final d’aquesta segona etapa, quan la nou ja està formada i la closca es clivella, arriba el moment de la recol·lecció. És aleshores quan se sacsegen les nogueres perquè deixin caure les nous a terra. Un cop collides, cal separar les nous del casc exterior i deixar-les assecar en una zona amb una temperatura concreta i un flux d’aire constant.
Borges disposa d’unes 500 hectàrees de plantacions de noguera situades a la província de Badajoz i a Guadix (Granada). S’hi cultiva la varietat Pizzarro, amb una closca arrodonida i de color fosc, ben segellada, però fàcil d’obrir. Una aposta ferma pel producte de proximitat i de temporada que es tradueix en unes nous amb un sabor espectacular.