No cal ser-ne cap expert per gaudir dels beneficis de l’oli d’oliva, ni saber de memòria les propietats organolèptiques per atrevir-se a tastar-lo. Què us sembla un pla diferent amb amics a casa? I si ens reunim al voltant de diferents olis d’oliva i posem sensacions en comú? T’expliquem com:
En primer lloc, és important comptar amb diverses varietats: des de monovarietals a cupatge, ecològics i de graus d’acidesa diferents. Com més varietat, més oportunitats de descobrir-hi diferències.
També és interessant comptar amb un panel de tast homogeni, és a dir, un grup de tastadors atrevits que comparteixin les seves impressions amb el grup perquè el joc sigui més ric. Serà divertit descobrir com una mateixa mostra revela atributs diferents en paladars diferents.
En un tast professional, s’usen uns gotets de vidre de color blau per no revelar el color de l’oli d’oliva, per tal de no condicionar. A casa no caldrà. Poseu l’oli en gotets, tapats amb platets de cafè. Valorar-ne el color serà part de l’aprenentatge; tot i que en el cas de l’oli d’oliva no en determina la qualitat, serà interessant veure les diferències que presenten uns i altres.
Després de comentar l’aspecte visual, passem a descobrir-ne l’aroma. Subjectem el gotet amb la mà per aportar-hi calor, així ajudem que els aromes es revelin més fàcilment. Aleshores, l’apropem al nas.
Ja a la fase gustativa, intentarem descobrir el seu grau d’amargor, de picant, identificar-hi sabors, així com la textura i la sensació que deixa l’oli d’oliva en passar per tota la boca. I com que som a casa, per què no preparem una mica de pa tallat? Hi sucarem el pa i notarem noves sensacions gustatives.
Cada gotet correspondrà a un oli d’oliva, i anirà numerat. D’aquesta manera, un cop acabada la part sensorial, buscarem l’ampolla a què correspon per comentar-la, també: la seva imatge, el disseny, el nom…
El més interessant és posar en comú el que cada oli d’oliva ens provoca, intercanviar opinions i descobrir-ne les diferències. Una manera ben original d’entendre que hi ha tot un món per descobrir del que coneixem com “or líquid”.