La veganesa és la versió vegana de la maionesa, ja que es prepara sense ou ni llet. És el substitut perfecte per a aquells que busquen una salsa que doni un toc de sabor als seus plats però prefereixen no consumir aliments d’origen animal. A més, la veganesa resulta molt apetitosa i té la mateixa textura que la maionesa. Com que no porta ou, es conserva perfectament fins a sis dies a la nevera.
El procés de preparació és molt similar al d’una maionesa normal. En aquest cas la farem amb beguda de nou, tot i que també es pot fer servir beguda d’avellana o d’ametlla. S’elabora amb el doble d’oli que de beguda vegetal, un pessic de sal i una cullerada de vinagre de poma. Col·loquem el braç de la batedora enganxat al fons del recipient, deixem que emulsioni i anem pujant perquè es mesclin tots els ingredients, fins que quedi la textura desitjada. Si ens sembla que l’oli d’oliva verge extra dona un sabor excessivament fort a la nostra veganesa, podem provar amb oli de gira-sol, de gust més neutre.