Blog

Quina quantitat d’oli d’oliva ha de contenir una dieta sana?

15 Gener 2014

L’oli d’oliva, com la resta d’olis, generen una aportació de 9 calories per cada gram ingerit. Fins a aquí res diferencia els olis d’oliva dels altres.

Però tots sabem que no és un oli més. La pròpia Unió Europea ha reconegut que el consum de l’àcid oleic, la vitamina E i els polifenols que contenen els olis d’oliva tenen efectes beneficiosos per a la salut (Reglament 432/2012 de 16 de maig de 2012 sobre declaracions autoritzades de propietats saludables dels alimentis diferents a la reducció del risc de malaltia i al desenvolupament i la salut dels nens). És més, referent als polifenols (que contribueixen a la protecció dels lípids de la sang enfront del dany oxidatiu) la norma estableix un consum recomanat per poder parlar d’efecte beneficiosos de 20 grams d’aquells olis d’oliva verges que continguin un mínim de 5 mil·ligrams d’antioxidants en aquesta proporció d’oli.

Hi haurà qui se senti temptat a pensar que a major consum, majors seran també els beneficis per a la nostra salut. La ciència ens diu que això és una veritat només a mitges. Tan desaconsellable és una dieta sense olis com una altra en la qual el seu consum sigui excessiu.

Com tot a la vida, és una qüestió d’equilibri. Olis d’oliva, per descomptat, però mai a l’excés. Tornem doncs a la pregunta del principi, quina quantitat és la raonable? La ciència ens dona un cop de mà en aquest assumpte. Més en concret els investigadors que treballen en l’Estudi PREDIMED sobre els efectes de la Dieta Mediterrània en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular. Durant anys, milers de participants en aquest estudi van prendre una dieta mediterrània controlada suplementada amb olis d’oliva verge extra, “aconsellàvem a aquestes persones que prenguessin uns 50 mil·lilitres al dia, unes 5 cullerades soperes d’oli d’oliva verge extra al dia. Encara que, amb el temps, hem comprovat que prenien uns 40 mil·lilitres al dia (uns 37 grams)”, ens confirma Ramon Estruch, coordinador de l’Estudi.

Amb el temps s’ha pogut comprovar que aquestes persones “tenen menys risc de patir diabetis; la seva pressió arterial és més baixa; presenten menys quadres de depressió i, sobretot, tenen menys risc de patir una malaltia cardiovascular”.

A més, l’estudi ha pogut constatar una altra evidència: “Pel que hem vist fins ara, les persones que han fet una Dieta Mediterrània amb olis d’oliva verge extra, malgrat prendre més calories que la gent del grup de control (amb una dieta pobra en greixos) no han engreixat. Al contrari hem verificat una tendència a baixar el pes i el perímetre de la cintura. Per tant no cal patir per afegir olis d’oliva en la dieta perquè sigui un greix”.

Conclusions:
  • L’Estudi PREDIMED ha constatat que les persones que segueixen una dieta mediterrània amb oli d’oliva verge extra perden pes enfront d’aquelles que prenen altres baixes en greix.
  • Els experts recomanen una ingesta diària d’uns 40 mil·lilitres (37 grams) d’oli d’oliva al dia per aconseguir tots els efectes beneficiosos d’aquest aliment.
  • L’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) recomana un consum mínim de 20 grams al dia per beneficiar-se dels efectes saludables dels polifenols que conté l’oli d’oliva verge extra.

 

Més informació: www.interprofesionaldelaceitedeoliva.com

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later