Cada 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer. Aquesta però, és una qüestió que ens hauria de preocupar tots els dies de l’any.
En el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer hi ha un factor genètic determinant que no pot evitar-se. L’envelliment és també una de les causes principals i per tant augmenta la incidència de la malaltia en poblacions amb major esperança de vida.
Una recerca conclou que els nivells alts de colesterol causen deterioració cognitiva lleu. Aquest trastorn està considerat com l’avantsala de la demència senil i de l’Alzheimer. El trastorn cognitiu lleu acaba afectant a la memòria, el llenguatge, l’atenció i l’estat d’ànim en majors de 50 anys. Segons diverses recerques, sembla que els factors de risc cardiovasculars (tabac, alcohol, colesterol o sucre) són també factors de riscos cerebrals.
L’obesitat, segons diversos estudis, es correlaciona amb el risc d’aparició de demències. L’obesitat es valora segons l’Índex de Massa Corporal (pes en Kg dividit entre l’altura en metres al quadrat). L’IMC òptim se situa entre 18,5 i 25.
La dieta mediterrània, caracteritzada per l’abundància de fruita, vegetals, fruits secs, oli d’oliva i peix, i poca carn i làctics, podria reduir el risc de patir Alzheimer, segons diversos treballs. S’apunta que la dieta juga un paper en aquesta reducció, però no és clar encara, quins aliments o substàncies resultarien claus. S’ha parlat de la importància dels àcids grassos del peix blau, de les vitamines I i B, dels antioxidants…
Potser no sigui un sol nutrient sinó diversos, i també la globalitat i tipus de dieta les que actuïn com a factor preventiu. En tot cas, tot a punta a que, a banda dels benefis i virtuds ja reconegudes a la Dieta Mediterrània, la prevenció contra l’Alzheimer també pot comptar-s’hi.