Blog

De dolç en dolç al voltant del món

3 novembre 2016

Sabies que la massa del macarró francès es prepara amb ametlles? I que un dels dolços més típics de Turquia s’elabora amb festucs? Fem una volta al globus terraqüi tot voleiant entre nous, avellanes i pinyons; travessem oceans i ens fem un fart de dolços per explicar-te quins són els plats de rebosteria amb fruits secs que tenen més nom i fama del món.

No hi ha cap receptari al qual li agradi més servir-se dels fruits secs que el que comparteixen els països amb influències orientals i mediterrànies. El chamiat, per exemple, és un pastís d’origen siri elaborat amb diverses capes de pasta fil·lo, farcit d’ametlla i cobert de mel i festucs, molt semblant al cèlebre baklaua, d’origen persa, un dolç popular de la cuina turca i de la balcànica que es prepara amb una massa de nous embolicada amb pasta fil·lo i banyada amb almívar o mel.

Des de l’Índia arriba la versió dolça de les seves populars samoses, en aquest cas farcides de fruits secs i no de verdures o de carn, i el gajar barfi, un suculent pastís de pastanaga que damunt du ametlles laminades o altres fruits secs picats, com ara els festucs. D’una textura més dura són els ghribat, unes galetes d’aspecte clivellat preparades amb fruits secs, ametlles o cacauets, per exemple, que pots trobar a Algèria o al Marroc, així com el fekkas, un company de te perfecte del nord de l’Àfrica.

Creuem l’estret de Gibraltar i a Espanya recuperem un dels pastissos més representatius de la seva cara nord, la tarta de Santiago o compostel·lana, que a la recepta original du simplement ametlles, sucre i ous. Com també els panelletes, més propis del llevant, que es preparen amb ametlla molta i es cobreixen de pinyons.

Amb nom de cursa, París-Brest és la ruta ciclista més antiga del món però també un clàssic de la rebosteria francesa; una roda de massa choux farcida de praliné i coberta d’avellanes. De la cuina dolça alemanya cal destacar un altre mític, l’apfelstrudel, una pasta de full farcida de poma a la que també s’hi solen afegir panses i fruits secs.

Italià és el panforte, uns postres amb origen a La Toscana i que es prepara amb mel, sucre, xocolata, farina, espècies i una barreja de fruits secs que queden a l’interior. En canvi, l’spotted dick anglès és més sucós; un púding farcit de panses i fruites que se sol servir acompanyat de natilles. Farcit de fruits secs como anacards, ametlles o nous, també trobem el mazurek, un dolç polonès de pasta brisa, melmelada i cobertura de fruits ensucrats.

Bo, veritat? Doncs acabem amb un arxiconegut a tot el món: el brownie americà, un pastís de xocolata amb l’interior esquitxat de nous que ens ofereix un divertit ‘crunch’ a cada mossegada. Irresistible!

 

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later