Blog

Es pot reduir el risc de patir diabetis amb una Dieta Mediterrània

14 Novembre 2014

Es pot reduir el risc de patir diabetis? Amb la Dieta Mediterrània … sí!

La Dieta Mediterrània redueix el risc de patir diabetis entre un 18 i un 40%. Aquesta és una de les moltes conclusions a què han arribat els investigadors després d’analitzar els resultats de l’estudi Predimed.

Predimed és el major estudi sobre dieta mediterrània, en què van participar un total de 7.447 persones d’entre 55 i 80 anys d’edat que, o bé patien diabetis o bé tenien predisposició a patir malalties cardiovasculars. Aleatòriament, als participants se’ls va fer seguir tres dietes: dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva, dieta mediterrània complementada amb una barreja de fruits secs i una altra dieta baixa en greixos.

Després de 9 anys d’investigació, l’equip va concloure que aquells individus que seguien una dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra o fruits secs tenien, respectivament, un 40% i un 18%, menys de risc de patir diabetis en comparació amb els que havien seguit una dieta baixa en greixos.

A més, els pacients que van participar en l’estudi i van seguir la dieta mediterrània van gaudir d’un període més llarg abans de necessitar medicaments per tractar la malaltia. També, i en comparació amb aquells adscrits a la dieta baixa en greixos, molts dels pacients amb dieta mediterrània van experimentar una remissió en la seva diabetis.

Al cap de sis anys, totes les persones en el grup de dieta baixa en greixos havien hagut de recórrer a medicaments per tractar la diabetis. En canvi, no va ser fins als vuit anys quan totes les persones del grup de dieta mediterrània van necessitar medicació.

La raó és que els greixos que s’inclouen en la dieta mediterrània són greixos saludables (oli d’oliva, fruits secs, peix …) que ajuden a la pèrdua de pes i són bones per al cor, de manera que eliminar de la dieta pot causar problemes.

En un futur s’hauran de revisar les recomanacions dietètiques”

Aquesta frase de Jordi Salas Salvadó, expert en nutrició, il·lustra que l’adopció d’un patró dietètic saludable com el mediterrani és capaç, per si mateix, de prevenir la diabetis. Aquesta tesi, desenvolupada pels investigadors de l’estudi Predimed a partir dels resultats, modifica per primera vegada les actuals recomanacions internacionals per prevenir o retardar la diabetis mitjançant la dieta.

En definitiva, per a les persones recentment diagnosticades amb diabetis tipus 2, prendre una quantitat apropiada d’oli d’oliva, peix i fruits secs alenteix la progressió de la malaltia més que la restricció del greix.

Un problema d’abast mundial

La diabetis és una malaltia d’elevada prevalença a nivell mundial. Segons l’Organització Mundial de la Salut, en les últimes tres dècades la prevalença de diabetis en el món s’ha més que duplicat. Hi ha més de 180 milions de persones diabètiques a tot el món i es preveu que aquestes xifres es dupliquin el 2030 i que, en els propers 10 anys, la mortalitat per diabetis augmenti en un 50%.

L’estudi sobre la diabetis l’ha portat a terme l’equip de Nutrició Humana de l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV), la Universitat Rovira i Virgili i el CIBER Obesitat i Nutrició de l’Institut de salut Carlos III, sota la direcció del Dr. Jordi Salas Salvadó (URV), en col·laboració amb la xarxa d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut, que dirigeix el Dr. Josep Basora.

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later