Blog

Hi ha vida més enllà del gluten

27 Maig 2014

El 27 de maig se celebra el Dia Nacional del Celíac.

Els pacients amb malaltia celíaca no toleren una proteïna anomenada gluten, que es troba en els cereals (blat, civada, ordi, sègol). Les persones amb intolerància a aquesta proteïna pateixen celiaquisme i la ingesta de gluten els produeix una atròfia de les vellositats de l’intestí que afecta la capacitat d’absorbir els nutrients dels aliments.

Segons la FACE (Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya), els símptomes més freqüents són: pèrdua de pes, pèrdua d’apetit, fatiga, nàusees, vòmits, diarrea, distensió abdominal, pèrdua de massa muscular, retard del creixement, alteracions del caràcter (irritabilitat, apatia, introversió, tristesa), dolors abdominals, meteorisme, anèmia per dèficit de ferro resistents a tractament. No obstant això, tant en el nen com en l’adult, els símptomes poden ser atípics o estar absents, dificultant el diagnòstic.

Mitjançant un examen clínic acurat i una analítica de sang, que inclogui els marcadors serològics de malaltia celíaca (anticossos antigliadina, antiendomisi i antitransglutaminassa tissular) s’estableix el diagnòstic de sospita de la malaltia. El coneixement recent de diferents formes clíniques de malaltia celíaca(clàssica, atípica, latent, potencial, etc.), ha vingut a demostrar que no sempre es pot establir un diagnòstic clínic o funcional de la malaltia celíaca. Per això, per al diagnòstic de certesa de la malaltia celíaca és imprescindible realitzar una biòpsia intestinal. Aquesta biòpsia consisteix en l’extracció d’una mostra de teixit de l’intestí prim superior per veure si està o no danyat. Per realitzar aquesta prova és necessari que no s’hagi retirat el gluten de la dieta.

Les persones diagnosticades han d’eliminar-ho completament de la seva dieta. No obstant això poden seguir gaudint d’unaalimentació sana, equilibrada i saborosa que es basa en tres pilars:

  • – Eliminar productes que continguin blat, ordi, sègol, espelta, kamut o triticale.
  • – Ingerir aliments frescos i poc elaborats.
  • – Evitar els productes a orri, artesans o sense etiquetar.

Nota Informativa: tots els Productes Borges – fruits secs, olis, vinagres i amaniments -, poden formar part d’una dieta sense gluten, a excepció de: Mescla de fruits secs, Vinagretes Delissimo’s, Pasta Borges (no disponible encara a Espanya).

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later