Blog

La Malatia Celíaca en adults

4 Abril 2014

La Malaltia Celíaca (MC), consisteix en una intolerància al gluten, proteïna present en el blat, ordi, sègol, espelta i, possiblement,civada. En aquests casos, s’ocasiona una inflamació crònica de l’intestí prim, amb atròfia de vellositats (alteració clau per al diagnòstic), que són la causa d’un quadre de malament absorció de nutrients. Es neix amb la predisposició genètica a la intolerància, però perquè la malaltia es desenvolupi, és necessari el contacte amb el gluten.

A Espanya, el 75% dels casos detectats en adults són dones sobre els 30 anys, amb una simptomatologia poc clara. Tot i això, es creu que és una malaltia infra diagnosticada i que fins a un 90% d’adults que la pateixen no estan diagnosticats. Encara que es neix amb la predisposició genètica, es precisa un desencadenant: el part o una cirurgia abdominal poden ser-ho.

SÍMPTOMES I DIAGNÒSTIC

Els símptomes no sempre són digestius (diarrea, vòmit, dolor i distensió abdominal). La malaltia pot afectar a tot l’organisme i atacar a qualsevol òrgan (fetge, pàncrees, tiroide). Fins i tot pot ser causa d’infertilitat o trastorns *siquiátricos. Un adult amb distensió abdominal desproporcionada, que no millora amb les mesures clàssiques, una picor persistent, fatiga sense motiu, són sospitosos de patir la malaltia.

El diagnòstic de la malaltia, a part de la clínica, consisteix en proves de serologia (cerca d’anticossos) i biòpsia intestinal. De confirmar-se la malaltia, l’únic tractament és l’eliminació del gluten de la dieta per a tota la vida.

HI HA MOLTA VIDA MÉS ENLLÀ DEL GLUTEN

A Borges, som molt conscients de l’abast d’aquesta malaltia, i per això defensem que una Dieta Mediterrània sana i equilibrada pot seguir-se perfectament sense necessitat de recórrer al gluten.

Consulta nostra web per conèixer quins dels nostres productes són compatibles amb el celiaquisme: http://es.borges.es/ca/borges-et-cuida/alimentacio-sense-gluten/

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later