Blog

La pasta de blat és saludable?

29 Febrer 2016

El blat ha estat la base de l’alimentació humana durant segles i la seva farina un dels principals ingredients de la pasta tradicional. No obstant això, la moda de les dietes gluten free i els mites mal entesos tan estesos han posat en dubte el valor saludable d’aquest cereal. Però no eleva el colesterol de per si, ni conté greix poc saludable, ni produeix diabetis.

Eliminar el blat de la dieta, si no s’és intolerant el gluten, és un error que no hem de cometre. La pasta és una font de carbohidrats excel·lent, nutrients necessaris per al bon funcionament de l’organisme; que preparada al dente, a més, redueix el seu índex glucèmic, és a dir, no produeix una pujada brusca de sucre en sang. El que interessa és augmentar la despesa energètica i reduir la quantitat de greix consumit, que més que per la mateixa pasta ve condicionada pels ingredients amb la qual l’acompanyem.

A més de les pastes elaborades amb farina de blat, en la gastronomia trobem un altre gran ventall de varietats, tantes com cereals. La d’arròs, per exemple, molt comuna en cuines de l’Àsia i l’Índia, té major aportació calòrica que la de blat, més hidrats, més greixos, menys proteïna i menys fibra. No obstant això, està lliure de gluten, la qual cosa en permet el consum en casos de celiaquia. Igualment el permeten les farines de blat de moro o patata, també més calòriques que la de blat.

Una veritat a tenir en compte, per exemple, és que les farines produïdes amb el gra sencer del cereal, anomenades integrals, presenten majors propietats nutricionals en comparació amb les refinades. Com menys refinades, major el contingut en fibra, proteïna i micronutrients, així com menor contingut en carbohidrats.

Que vols ampliar la informació sobre aquest tema? No et perdis el nostre article sobre pastes elaborades amb diferents tipus de farines.

 

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later