Blog

Què és la rapa, la drupa i altres nocions bàsiques sobre l’olivera

9 Març 2016

La seva copa és ampla. Té el tronc gruixut, curt i retorçat. El seu fruit és l’oliva…
Què més saps d’aquest arbre meravellós? Ja havíem abordat anteriorment algunes curiositats sobre aquesta espècie a l’article 5 coses que (potser) no sabies sobre l’olivera. Un tema que ara toca ampliar amb 5 altres nocions bàsiques que tot amant de l’oli d’oliva verge extra hauria de saber:

El seu antecessor és l’ullastre.

Aquest és el nom que rep la seva espècie primitiva, també coneguda com olivera silvestre. És de grandària menor, té forma d’arbust i branques espinades. El seu fruit és l’olivó, semblant a l’oliva però més petit. Es troba en zones mediterrànies i, encara que s’adapta a diferents sòls i altes temperatures, és, no obstant això, molt sensible a les gelades.

Va ser considerat l’arbre immortal.

Durant els seus deu primers anys de vida, el tronc de l’olivera és gris i llis. Després, es retorça i es converteix en un tronc nuós de color fosc. Les arrels presenten ramificacions superficials i, quan emmalalteix, emet per si mateix nous rebrots per facilitar-ne la supervivència. Per aquest motiu, en l’Antiguitat clàssica era considerat l’‘arbre immortal’.

La seva flor es diu rapa.

Els seus pètals són blanquinosos i neix en petits rams. La floració es desenvolupa entre els mesos d’abril i juny, depenent de la varietat, la zona, el clima… Aquest procés es culmina amb el quallat, moment en què es comença a formar la drupa, és a dir, l’oliva.

Què necessita?

L’olivera es desenvolupa bé en sòl mediterrani de pluja escassa. Resisteix les sequeres, les temperatures per sota dels -10 °C i fins als 40 °C. Ara bé, requereix llum i circulació d’aire. Aquest arbre és resistent i longeu, i se n’han comptabilitzat exemplars mil·lenaris.

Més de 200 varietats.

Només a Espanya s’han comptabilitzat fins a 262 varietats d’olivera, cadascuna adaptable a un determinat clima i terreny, encara que no totes de categoria. Això afavoreix un gran catàleg d’olives, cadascuna amb les seves característiques particulars de grandària, color o matisos sensorials. La gordal sevillana, per exemple, és la més gran, mentre que la més petita és l’arbequina.

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later