Blog

Menjar i córrer: com millorar el teu rendiment

7 Abril 2015

En ple ‘boom’ pel running, milers de persones es llancen als carrers a córrer per alliberar estrès, fer exercici i, en molts casos, preparar-se per competir en curses populars. Però, més enllà d’anar ben equipat, és bàsic anar ben preparat a nivell nutricional per millorar el rendiment. Sabeu, per exemple, que en la dieta de tot bon “runner” hauria d’haver-hi fruits secs?

Ens ho explica Blanca Esteve, una autèntica experta en el tema, doncs és nutricionista, dietista i tecnòloga dels aliments i directora de Aleanutri, assessoria i consultoria en seguretat alimentària i nutrició. Aquesta professional avisa que per millorar el rendiment no n’hi ha prou amb l’obligada dieta equilibrada i variada que hauríem de prendre tots, corredors i no corredors, en el nostre dia a dia. “Segons la intensitat de l’activitat física, l’edat i el sexe, els requeriments nutricionals dels corredors variaran, però podem parlar d’una pauta genèrica per millorar el rendiment”, comenta.

I quina és aquesta pauta genèrica? “No poden faltar mai aliments que proporcionen energia: hidrats de carboni i aliments rics en calories, amb bones qualitats proteiques i alt contingut en greixos polinsaturats / insaturats”. Concretant: els fruits secs són uns bons aliats per als corredors. “Pinyons i ametlles són els més energètics”, puntualitza.

Els hidrats de carboni complexos (pasta, arròs, pa, patata) són indispensables perquè ens aporten energia en forma de glucosa (el nostre combustible) i aquesta mateixa fa reserva energètica en els nostres músculs en forma de glucogen. “El nostre cos sempre ha de disposar de reserves energètiques per poder-les usar quan siguin necessàries. No poden acabar mai perquè llavors entraríem en un estat de fatiga que ens faria rendir menys; per això són tan importants els avituallaments “.

Aquests avituallaments també formen part d’aquesta dieta amb la qual millorar el rendiment i també tenen els seus ‘trucs’: “Han de realitzar-se abans de notar la fatiga perquè la recuperació energètica sigui bona; en plena davallada és difícil la recuperació. A més, és recomanable prendre barretes energètiques que barregen cereals (hidrats de carboni complexos), fruits secs i un sucre simple, com ara la mel. El sucre simple aporta l’energia ràpida i la combinació dels cereals amb fruita seca són una font energètica molt potent, unes proteïnes completes d’alta qualitat, un bon contingut en fibra i un contingut ric en greixos saludables “.

No només això. Cal hidratar-se: “abans, durant i després de l’activitat física. Però no amb aigua sola, sinó també amb sals minerals perquè es perden amb la suor. N’hem prendre perquè el nostre rendiment esportiu no disminueixi i no aparegui la fatiga. Les begudes isotòniques són ideals per hidratar i recuperar sals minerals com el sodi, el potassi, el magnesi, el clor i el zinc. A més, també aporten altres substàncies energètiques com el sucre. L’única precaució: cal begudes isotòniques que contenen l’additiu “aspartam”, que fa augmentar la set “. Prenguem-ne nota…

Darrers consells sobre la dieta del corredor: “En acabar l’entrenament, a més de fer estiraments per prevenir lesions i tornar a beure, cal fer una correcta recuperació nutricional amb aliments com els fruits secs. Són apropiats per reposar després d’un esforç físic intens i durador. Un altre aliment que seria bo com a recuperador serien unes torrades untades amb alvocat o alvocat sol, encara que no és molt pràctic per menjar just al finalitzar l’activitat física “.

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later