Ets un autèntic fonamentalista de la dieta mediterrània. Prens oli d’oliva verge extra cada dia, tens clar que la vida seria pitjor si no existís i no conceps un bon pa sense ell, i encara menys una amanida o un sofregit. Ara bé, et quedes parat quan un erudit olivaire es posa a divagar amb dades tècniques i et parla, per exemple, dels olis de primera collita. Són millors? Són més bons? Realment són més saludables? I, més important encara: què significa ben bé això de “primera collita”? Aquests deu punts dissiparan els teus dubtes.
- L’oli no és com el vi: no millora amb el pas del temps. L’oli de primera collita procedeix d’olives recollides just al punt perfecte abans siguin totalment madures, fet que ens porta al següent punt.
- El seu sabor és més intens; el seu color, més potent, i la seva textura, més untuosa. Tot un dispendi sensorial i fins i tot emocional pels paladars sensibles.
- Conté més polifenols. ¿Polifequè? Quan el setciències foodie et deixi anar aquests tecnicismes, hauràs de saber que els polifenols (sí, sí: po-li-fe-nols) són uns compostos químics presents a l’oli i amb potents qualitats antioxidants i antiinflamatòries. Com que a les olives verdes, abans que madurin, n’hi ha molts, l’oli d’oliva de primera collita és un festival de polifenols. Sí, ara ho has dit bé: polifenols.
- És profundament aromàtic, de manera que ens conquerirà per l’olfacte molt abans que pel paladar (que també ho farà).
- L’oli de primera collita, elaborat amb olives recollides el mes d’octubre, també és molt més concentrat, amb un sabor potent que el caracteritza i fa que es trobi a les millors cuines.
- Tornem als tecnicismes per plantar cara als saberuts professionals que apareixen com bolets sempre que la cosa va de gastronomia. Si, a més de fer-se servir olives de primera collita, l’oli s’elabora pràcticament després de la recol·lecció (sense que passin més de 24 hores entre la recollida i el premsat), el resultat serà espectacular. I sí, introduïm un concepte nou: el premsat.
- Mostra un color verd intens que el diferencia de la resta d’olis. T’assegurem que el distingiràs de seguida!
- A més, el seu sabor és molt intens. Per saber de què parlem només podeu fer una cosa: provar-lo!
- A part de ser un bon antioxidant, gràcies a la seva gran concentració de polifenols, aquest oli té un sabor fresquíssim durant més temps.
- Donat que l’oliva de primera collita no conté el percentatge de matèria grassa que presenta quan està madura, el seu rendiment és notablement menor, és a dir, que calen més olives per produir la mateixa quantitat d’oli.