Blog


Per què és millor l’oli de primera collita?

8 Novembre 2017

Ets un autèntic fonamentalista de la dieta mediterrània. Prens oli d’oliva verge extra cada dia, tens clar que la vida seria pitjor si no existís i no conceps un bon pa sense ell, i encara menys una amanida o un sofregit. Ara bé, et quedes parat quan un erudit olivaire es posa a divagar amb dades tècniques i et parla, per exemple, dels olis de primera collita. Són millors? Són més bons? Realment són més saludables? I, més important encara: què significa ben bé això de “primera collita”? Aquests deu punts dissiparan els teus dubtes.

  1. L’oli no és com el vi: no millora amb el pas del temps. L’oli de primera collita procedeix d’olives recollides just al punt perfecte abans siguin totalment madures, fet que ens porta al següent punt.
  2. El seu sabor és més intens; el seu color, més potent, i la seva textura, més untuosa. Tot un dispendi sensorial i fins i tot emocional pels paladars sensibles.
  3. Conté més polifenols. ¿Polifequè? Quan el setciències foodie et deixi anar aquests tecnicismes, hauràs de saber que els polifenols (sí, sí: po-li-fe-nols) són uns compostos químics presents a l’oli i amb potents qualitats antioxidants i antiinflamatòries. Com que a les olives verdes, abans que madurin, n’hi ha molts, l’oli d’oliva de primera collita és un festival de polifenols. Sí, ara ho has dit bé: polifenols.
  4. És profundament aromàtic, de manera que ens conquerirà per l’olfacte molt abans que pel paladar (que també ho farà).
  5. L’oli de primera collita, elaborat amb olives recollides el mes d’octubre, també és molt més concentrat, amb un sabor potent que el caracteritza i fa que es trobi a les millors cuines.
  6. Tornem als tecnicismes per plantar cara als saberuts professionals que apareixen com bolets sempre que la cosa va de gastronomia. Si, a més de fer-se servir olives de primera collita, l’oli s’elabora pràcticament després de la recol·lecció (sense que passin més de 24 hores entre la recollida i el premsat), el resultat serà espectacular. I sí, introduïm un concepte nou: el premsat.
  7. Mostra un color verd intens que el diferencia de la resta d’olis. T’assegurem que el distingiràs de seguida!
  8. A més, el seu sabor és molt intens. Per saber de què parlem només podeu fer una cosa: provar-lo!
  9. A part de ser un bon antioxidant, gràcies a la seva gran concentració de polifenols, aquest oli té un sabor fresquíssim durant més temps.
  10. Donat que l’oliva de primera collita no conté el percentatge de matèria grassa que presenta quan està madura, el seu rendiment és notablement menor, és a dir, que calen més olives per produir la mateixa quantitat d’oli.

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later