Blog

Nova piràmide de la dieta mediterrània

16 Octubre 2016

És curiós. La dieta mediterrània és el tipus d’alimentació més ben valorada a nivell mundial. Tant, que la UNESCO l’ha declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Tot i així, els països mediterranis l’estan abandonant, trencant amb unes tradicions molt arrelades a l’època dels nostres avis, com cuinar amb productes de temporada cada dia, planificant el que es menjava i tots al voltant d’una taula.

Per aquest motiu, la Fundació Internacional de la Dieta Mediterrània (IEMeD) està tractant de revaloritzar-la amb iniciatives com una nova piràmide nutricional. La principal novetat respecte les versions anteriors són els pictogrames que representen com dur una alimentació amb criteris sostenibles. Consells com consumir productes locals de temporada, escollir mètodes de producció respectuosos amb el medi ambient, conservar les receptes tradicionals i compartir taula en un ambient social i familiar.

L’esport també és un hàbit de vida saludable que no s’ha de perdre perquè té enormes beneficis tant per a la nostra salut física com psíquica. Als països del nord d’Europa, el 80% de la població és físicament activa, mentre que al sud, amb un clima més benèvol, la xifra no arriba al 40%.

Pel que fa als aliments, a la base de la piràmide s’hi troba el consum d’aigua, que ha de ser de sis gots al dia, incloent infusions d’herbes i cafè. Al següent esglaó s’hi representen els productes que han de formar part dels dos àpats principals del dia: oli d’oliva, fruites, verdures (amb varietat de colors) i hidrats de carboni com pa, pasta i arròs.

Es recomana ingerir entre una i dues racions al dia de fruits secs, llavors, olives, alls, cebes i espècies per condimentar. Els derivats làctics també formen part d’aquest esglaó. El consum de llegums ha augmentat respecte la versió anterior de la piràmide i ara es recomanen un mínim de dos cops a la setmana.

La carn blanca, el peix i el marisc han de formar part de la dieta amb dues racions setmanals. No és el cas de la carn vermella i les carns processades, que han de ser consumides en una quantitat molt menor. Al cim de la piràmide s’hi situen els dolços (gelats, pastissos, caramels…), que l’IEMeD recomana menjar de manera molt esporàdica.

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later