Blog

Oli d’oliva, energia embotellada

13 Octubre 2014

Els greixos són indispensables per a l’organisme, per al seu bon funcionament. Són una de les seves principals fonts d’energia i molt beneficioses per a la salut. Solament cal saber triar-les adequadament.

Necessitem energia per viure, per desenvolupar l’activitat que exigeix el dia a dia; per moure’ns, pensar, i perquè es duguin a terme tots els processos interns que fan que el nostre cos funcioni. Els carbohidrats (hidrats de carboni, sucres), les proteïnes i els greixos són les tres principals fonts d’energia per a l’organisme.

No obstant això tendim a reduir el consum de greixos en la nostra dieta, pensant que “engreixen”, i això no és més que una lectura molt esbiaixada de l’assumpte. Cert és que l’aportació calòrica/energètica és major que el de les proteïnes i carbohidrats (4 Kcal. per gr. davant les 9 Kcal. per gr. dels greixos). També és cert que els greixos es cremen més lentament, que la seva funció és la de generar reserves d’energia, però com tot, en l’equilibri es troba la fórmula. I en estar informat i saber triar, radica l’èxit de la mateixa.

Consumir 30-40 gr. d’oli d’oliva al dia, no solament no “engreixa” sinó que permet una aportació energètica sana i complerta. Primer, perquè dins dels greixos, l’oli d’oliva pertany a la família del monoinsaturats, que són els greixos més sans. I segon, perquè a més de l’energia regala a l’organisme un bon nombre de coses positives: redueix els nivells de colesterol dolent, compta amb propietats antioxidants, és un gran aliat cardiovascular i té un alt contingut en Vitamina E que, a més, necessita dels lípids ja que únicament és soluble en greix, quelcom que passa també amb les vitamines A, D i K.

La proporció d’energia en una dieta equilibrada hem d’obtenir-la així: un 50-55% d’hidrats de carboni (amb menys del 10% de sucres), 15-20% de proteïnes i 25-30% de greixos, dels quals s’aconsella que menys d’un 7% siguin saturades, entre un 7-10% poliinsaturades, monoinsaturades un 15% i trans menys d’un 1%. Amb les xifres a la mà queda clara la importància dels greixos, especialment dels greixos monoinsaturats, dins del repartiment de les fonts d’energia per a una dieta equilibrada.

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later