Blog

Olis per donar un nou aire a les amanides

11 juliol 2016

Condimentar les amanides només amb oli d’oliva, vinagre i sal ja no es porta. Aquesta combinació clàssica ha evolucionat cap a un ventall de possibilitats que converteix cada amanida en un plat especial amb matisos —exòtic, mediterrani, dolç, potent— amb els quals podràs jugar amb llibertat.

Llança’t a transformar la teva cuina en un laboratori de proves, surt de la monotonia, fes servir bitxo, pebre, romaní, alfàbrega. Aprèn a encertar la millor varietat d’oli d’oliva, segons l’amanida que et disposes a fer, i dóna un tomb a les teves receptes més fresques preparant olis aromatitzats o vinagretes. Com? Te’n donem unes quantes claus.

A cada amanida el seu oli d’oliva

L’oli d’oliva verge extra és un tresor gastronòmic que assoleix la seva màxima expressió en cru. Si el tema va d’amanides, és un company perfecte per si mateix, sense disfresses ni màscares. I encara que pugui semblar que parlar de varietats és embolicar la troca, pots estar segur que aquests consells pràctics no són cosa de sibarites. El fet és que cada varietat d’oliva registra uns matisos diferents i la clau és trobar la seva harmonia perfecta amb els aliments que acompanya. Per exemple, si volem preparar una amanida de brots tendres i enciams diversos, amb hortalisses i molta horta, la varietat picual és la més apropiada, pel seu caràcter amarg i herbaci; si, al contrari, hem combinat alvocat, formatge i panses, aleshores la millor opció serà l’hojiblanca, amb un cert sabor de fruits secs, i si ens agrada combinar-hi fruita fresca, sens dubte hem de triar l’arbequina, amb el seu punt dolç i amorós. Prova-ho i ho veuràs.

Aromatitzem?

Un cop aprovat el capítol de varietats, farem un pas més i ens llançarem a aromatitzar-los. N’hi ha prou amb omplir un pot de coll ample amb oli d’oliva verge extra i els ingredients amb què el volem aromatitzar: pela de llimona, alfàbrega, pebres diversos, gingebre, all, bitxo… Ho deixem reposar unes quantes setmanes, el filtrem i ja estarà llest. Si no tens temps per perdre, sempre pots optar pels diversos olis aromàtics naturals que hi ha al mercat, com ara el d’oliva negra, perfecte per a una amanida de tomàquet i formatge fresc, o el de soja i gingebre, per a les amanides amb pop o gambes. 

Vinagretes per a tots els gustos 

Més amunt hem apuntat que la clàssica combinació d’oli d’oliva, vinagre i sal ja no es porta, el que és porta ara és la vinagreta. En lloc de posar l’oli per separat i directament a l’amanida, preparem l’amaniment a part, assaonant-lo, especiant-lo i combinant-lo al gust: oli d’oliva, vinagre balsàmic de Mòdena i una cullerada petita de mostassa en gra, o amb pebre i orenga, alfàbrega i llimona… Si la imaginació i la química no són el teu fort, també pots optar per les vinagretes preparades amb barreges evocadores com ara: ametlles, avellanes, tomàquet i vinagre, perfecta per a una recepta mediterrània, o si busques un sabor més oriental: soja, vinagre, mel i sèsam torrat.

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later