Tens convidats i toca fer un pica-pica previ al dinar o al sopar nadalenc que has organitzat. L’opció fàcil seria obrir unes bosses de fruita seca i que tots anessin picant d’aquí i d’allà. Però tens la casa engalanada i han vingut els teus éssers més estimats, així que no et fa el pes oferir-los això tan simple. Aquestes tres idees amb gràcia, que et donaran molt poca feina extra, segur que triomfaran. El millor aperitiu.
Fruita seca variada especiada al forn
Posa mantega i mel en una paella a foc mitjà i, quan la mantega es fongui, afegeix-hi farigola, romaní, canyella, gingebre, pebre de Caiena, pebre negre acabat de moldre i sal, i remena. A continuació bat a consciència una clara d’ou i, quan faci escuma, tira-l’hi. Mescla-ho tot amb la fruita seca (ametlles, nous, avellanes… les que t’agradin més) i posa-ho al forn a 170 ºC durant uns 20 o 30 minuts. Quan treguis la fruita seca del forn, tira-hi sal gruixuda i deixa-ho refredar abans de servir.
Barretes de civada amb fruita seca variada
Aixafa plàtans i barreja’ls amb civada en un bol. Afegeix-hi unes nous a trossos petits i unes figues, també a trossos. Amb un motlle, dona a la massa forma de barretes i posa-les al forn, a 180 ºC, durant 10 minuts. Serveix després de deixar-ho reposar dues hores.
Bombons de formatge de cabra, raïm i festucs
Fes boletes amb el formatge i introdueix un raïm en cadascuna (si prefereixes una oliva farcida d’anxova, també funciona). Arrebossa-les amb festucs prèviament picats. Al cap d’uns minuts al frigorífic, treu les boletes i punxa-les en un escuradents o en un pal de broqueta abans de servir-les.