És igual si els panellets queden rodons, massa petits o irregulars… el resultat no és el fonamental. D’aquest dolç tradicional de Tots Sants a Catalunya, Aragó, València, Balears i Andorra, l’important és fer-lo tots junts. És una activitat que serveix per cohesionar la família i generar records que es convertiran en moments que de ben segur recuperarem més endavant.
Els ingredients bàsics dels panellets no són difícils de trobar: ametlla mòlta, sucre i pell de llimona. És una recepta que triomfa entre els més petits perquè mai falla i de seguida estan fets. Per a ells és com una petita victòria i, potser, el primer pas per iniciar-se en el món de la cuina.
Aquí l’important és el procés, els preàmbuls, l’ambientació, la decoració, els aplaudiments en veure el resultat. En definitiva, jugar tots junts.
I tots junts anirem a comprar: 500 grams d’ametlla marcona mòlta, sucre, pinyons, coco ratllat, xocolata per fondre, cacau en pols i algunes avellanes. També podem comprar una safata amb blonda o una caixa bonica si els volem regalar (als avis o oncles per exemple, o si volen dur-los a escola perquè els provin els seus companys de classe).
Preparem una part de la cuina per treballar de manera neta i còmoda, ens posem un davantal, ens recollim el cabell (si és el cas) i ens rentem les mans.
Primer el nen pesarà 350 grams de sucre i mesurarà 150 mil·lilitres d’aigua. Ho posem tot en una cassola una mica gran al foc per fer un xarop, escalfant a foc lent fins que es desfaci el sucre. Quan el xarop estigui llest (és a dir, el sucre desfet i barrejat amb l’aigua), hi afegim l’ametlla mòlta i ho coem a foc mig, remenant sense parar fins que la massa es desenganxa de les parets de la cassola. Esperem que la massa es refredi i li afegim la clara d’ou, reservant el rovell per després.
En aquest moment dividim la massa en tres parts.
Posem els pinyons en un bol i deixem que els nens els remullin amb el rovell d’ou. D’una de les porcions els deixem fer, amb la nostra ajuda, unes boletes que arrebossarem amb els pinyons. Les pintem amb ou batut. Amb la segona porció fem muntanyetes i les arrebossem amb el coco ratllat. Ho posem tot en una safata de forn (amb una mica de farina a la base perquè no s’enganxi) i el fiquem dins uns 5 minuts a 200 º C fins que quedin torrats.
Amb la tercera porció tornem a fer boletes que amagaran una avellana, les banyarem prèviament amb xocolata fosa i les deixarem refredar sobre un paper de forn.
És important que no siguem estrictes amb les formes ni els resultats, ni si els nens embruten la cuina o no. Deixem que gaudeixin i facin formes diferents amb la massa, ¡que siguin creatius! D’aquesta manera, comencessin a gaudir de la cuina i, mai se sap, potser tingueu una futura estrella Michelin a casa!
Amb la col·laboració d’Ada Parellada, restauradora –http://blogs.cuina.cat/semproniana