Tenim pensat fer una barbacoa de carn, però també tenim ben clar que no volem cometre excessos, així que ens preguntem: és possible fer una barbacoa saludable? I tant! Fa temps vam compartir unes quantes receptes originals pensades per a una ocasió semblant i uns quants plats frescos que són perfectes per combinar amb carn. I avui… Avui toca tractar un altre complement indispensable en tota barbacoa: les salses.
Deixem a banda els quètxups i les maioneses industrials, posem-nos mans a l’obra i fem unes quantes salses casolanes que acompanyen amb gràcia tant la verdura com la carn. Una vinagreta, una barbacoa casolana ben saludable i una salsa de iogurt pensada especialment per a verdures i carns blanques.
Vinagreta de mostassa
Per a les carns més greixoses aquesta salsa és un gran aliat: en refresca i alleugereix cada tall, i al mateix temps hi aporta un plus de sabor. Per preparar-la necessitarem: oli d’oliva verge extra, vinagre de Mòdena, cogombres petits i ceba ben picats, un rajolí de suc de llima, i mostassa en gra. Remenem bé els ingredients, la tastem i la corregim al nostre gust. Si vols que tingui un punt picant sempre pots afegir-hi una mica de pebre de Caiena, xili o bitxo. I si no et vols complicar la vida, pots recórrer a una vinagreta preparada, com ara les de la gamma Delissimo’s de Borges.
Barbacoa casolana
Si hi ha una salsa que es diu barbacoa, a qui se li acut renunciar-hi? Això sí, amb el permís dels puristes, revisarem la recepta i li donarem un aire casolà i saludable que en redueixi les calories i els additius. El punt de partida és una salsa casolana de tomàquet. Necessitarem: tomàquets frescos pelats i trossejats, ceba tendra, all, sal i un pessic de sucre per rebaixar l’acidesa del tomàquet. Ho sofregim tot bé, ho passem per la batedora fins que la salsa s’hagi espessit i a continuació hi afegim, per cada quatre cullerades de salsa, una cullerada de mel, mitja de soja, un pessic de pebre vermell i unes quantes gotes de tabasco. No es resistirà a cap costella.
Salsa de iogurt i menta
Acabarem amb una proposta especialment pensada per a verdures i carns blanques, per exemple per a broquetes de pollastre amb bolets, espàrrecs de marge o carbassons. Per preparar-la només cal agafar un iogurt desnatat cremós i afegir-hi un rajolí d’oli d’oliva verge extra, un altre de llimona, sal, pebre negre i menta fresca picada ben fina.