A primer cop d’ull, desterrar de la dieta aliments com la carn, els ous o els lactis pot semblar una missió complicada. Doncs imagina’t fer-ho amb tots alhora. I no només aquests, sinó tots els que tinguin origen animal. Benvingut al món vegà. T’hi atreveixes?
Doncs apunta. Ser vegà no és només una qüestió de dieta, sinó un autèntic estil de vida que afecta altres temes, com la manera de vestir-te, de rentar-te o de posar-te guapa a base de rouge de llavis. Una alternativa integral al consum, ús i dependència de productes derivats d’animals.
En qüestions de taula: gens de carn, gens de peix, zero lactis, ous o mel. Perquè ser vegà no té punts intermedis, com ovovegetarià (vegetarià que no pren ous però llet sí) o lactovegetarià (el contrari), però sí que es pot ser crudivegà, un corrent que segueixen els vegans que només s’alimenten d’aliments crus.
Per alguns és una actitud restrictiva, per altres una alternativa ètica, però el més important per un vegà és no perdre de vista les demandes nutricionals que el cos demana per al seu bon funcionament. Cal cobrir les necessitats de calci que no s’obtindran de la llet o els greixos insaturats que no arribaran del peix blau. I evidentment, fer servir la imaginació per fer-se amb un receptari de capçalera variat, divertit i que et satisfaci no només nutricionalment, sinó també gustativament. Vaja, que no acabis llençant-te a un entrecot per no haver trobat alternativa al plat de quinoa mal acompanyat. Perquè la carrera en el veganisme no sigui tan trista com curta cal amanir-la amb gràcia i creativitat.
Som al 2016, i de pas, d’enhorabona. Actualment hi ha un munt d’alternatives interessants al mercat que ens permeten dur una dieta vegana sense que hagi de ser necessàriament avorrida o poc saludable.
Alternatives com les que ofereix l’ampli (i tot sovint desconegut) món dels cereals. Més enllà de la pasta o l’arròs, el ventall és molt més que suggerent: sègol, quinoa, sorgo, espelta, bulgur, civada… bases per elaborar pans ben saborosos i plats combinats amb verdures fresques.
Més alternatives? Els llegums, que aporten proteïna de caràcter vegetal, hidrats de carboni, fibra, minerals i vitamines; la fruita, rica en fibra, vitamines i amb propietats antioxidants; i la fruita seca, una saludable càrrega energètica i una font estupenda de greixos saludables. Desperta les idees fent un cop d’ull a aquest humus de festucs.
La llet de vaca, per exemple, es pot substituir per altres begudes vegetals, com la d’ametlles, d’arròs o de soja (revisa aquest article sobre beixamels alternatives). I la carn, per productes com el tofu, el seitan i el tempeh, que es poden cuinar de mil maneres: saltejats, arrebossats, en sopa… Amb soja texturitzada, espinacs o llenties es poden preparar, per exemple, hamburgueses o mandonguilles, i amb cigrons un magnífic falafel.
Per un esmorzar ple de nutrients, el millor serà unir-se a la tendència dels smothie bowls, amb fruita fresca i dessecada, cereals i llavors tan aconsellables com les de xia, gira-sol, fins i tot verdures! Com el kale, més ric en calci per caloria que la llet, i més ric en ferro per caloria que la carn de vaca, amb el qual es poden preparar receptes com aquestes. Qui diu que no hi ha alternatives saludables?