Sempre t’han fet enveja aquells mestres del pícnic, que sovint s’amaguen als càmpings, capaços de muntar una bona paradeta a tot arreu i en un tres i no res. Aquells que treuen de la seva cistella (o hauríem de dir barret de copa?) les viandes més gustoses, amb una presentació excel·lent, un aspecte envejable i un sabor… Quin sabor! Penses que no seràs mai com ells, que un professional del pícnic neix, que podries teledirigir un coet a la lluna però mai muntar un tros de pícnic que sembli acabat de sortir del Bulli. Doncs t’equivoques. Aquest decàleg no només contribuirà a que els teus pícnics de Setmana Santa no siguin un fracàs, sinó que et convertirà en un màster en el tema.
1- Sí a les estovalles
I si poden ser de quadres, encara millor. ¿A qui se li acudeix muntar un pícnic a la platja seient damunt de la jaqueta (ergo passant fred: ja se sap que la Setmana Santa és molt traïdora) i menjant un sandvitx de pa de motlle que, a més, cal preparar in situ? Res de tot això. Porta estovalles, tovallons i un parell de mantetes per al personal. Grava’t bé això: si no vesteixes el pícnic, fracassaràs.
2- Nevereta amb gel: fonamental
Si sou colla, una bona opció és aconseguir un bidó, omplir-lo amb gel i tenir la nevera a punt tota la tarda. Així, si porteu fruita també es mantindrà fresca fins a l’hora de consumir-la.
3- Finger food per a tots els gustos
Ara se’n diu així, però tota la vida s’ha dit menjar amb les mans. És a dir, optar per plats que no demanin massa logística a l’hora d’ingerir-los: croquetes, nuggets, llom arrebossat, crestes, pizza, burritos, rotllets, pastissos i coques salades de tot el que vulguis…
4- Amanides al poder
En un pícnic a l’aire lliure és fonamental menjar lleuger. Així doncs, les amanides són un gran recurs, i les pots preparar de pasta, arròs, cuscús, quinoa i els ingredients més diversos. Un consell? No les portis condimentades de casa. Prepara la vinagreta, guarda-la en un potet i adoba les amanides en el moment de consumir-les.
5- Postres lleugeres
La fruita tallada a daus i col·locada en un bol és la millor manera de posar el punt final a un àpat a l’aire lliure. Oblida’t de les postres massa consistents o més incòmodes de menjar. Sí que pots preparar una coca casolana (què et sembla de pastanaga?) per acompanyar el cafè.
6- Perquè faràs cafè
I el portaràs en termos, ben calentó. Igual que la llet, per si algú vol un tallat. I si t’enduus una beguda vegetal (de nou, per exemple) per als que no siguin massa amics de la llet, entraràs per la porta triomfal a l’olimp dels mestres del pícnic.
7- Sí als entrepans
Però els pots sofisticar una mica: d’alvocat amb tomàquet, d’hummus, de salmó fumat amb formatge fresc, de tonyina amb maionesa, de pollastre a la planxa, de seitan… Una bona opció és portar pa de motlle sense crosta i, en el moment del pícnic, tallar l’entrepà en quatre trossos perquè els comensals puguin tastar una mica de cada.
8- Truita o quiche
Introduir l’ou, un aliment versàtil i que agrada a tothom, sempre és una bona idea. Hi ha qui s’atreveix a portar-los farcits, però això pot ser una mica carregós en un pícnic; una bona idea és apostar per una truita o una quiche, bones i manejables.
9- Un bon vinet, és clar que sí!
Un pícnic no és sinònim de cervesa i refrescos. Pots triar un bon vi blanc o rosat i fresc per acompanyar el teu àpat a l’aire lliure, i fins i tot comprar una copes de plàstic per beure’l.
10- I no t’oblidis de la intendència!
Protecció solar, repel·lent de mosquits, tovalloletes humides d’un sol ús, cartes, escacs i fins i tot algun joc de taula senzill. Si hi vas amb nens, pensa a agafar roba per canviar-los, ja que tot pícnic com cal acaba amb alguna petita tragèdia en forma de taques. Escull un lloc on hi hagi sol i ombra, i amb un lavabo o espai similar (per entendre’ns) a les proximitats.