Blog

Usos de l’oli d’oliva més enllà de la cuina

6 Abril 2016

Relaxa els músculs, alleuja les migranyes i calma el mal d’orella. Aquest producte mai deixa de sorprendre’ns. Que de què parlem? De l’oli d’oliva, és clar. Des del seu descobriment, se’l reconeix pel conjunt de propietats medicinals que es van traduir en l’elaboració de productes farmacèutics i mèdics (ungüents, begudes, pegats…) per solucionar tot tipus de dolències. Mira si era coneguda aquesta faceta, que en la cultura babilònica el metge rebia el nom de “coneixedor d’olis”. Sembla mentida que amb el pas del temps gran part d’aquestes propietats curatives s’hagin perdut, però aquí som nosaltres per rescatar alguns remeis populars – i efectius- de l’oblit.

Presumeix de músculs.
Des de sempre, l’oli d’oliva s’ha utilitzat per untar qualsevol part del cos abans de fer un massatge, ja que facilita la relaxació dels músculs i dels nervis. Per aquest motiu, i per contrarestar el cansament muscular en general (espatlla, pit, peus…) es pot aplicar una barreja d’olis d’oliva amb flors de camamilla, dues dents d’all i aiguardent, que es deixarà reposar nou dies, es conservarà en un flascó i es remourà abans d’aplicar. Una altra recepta pel dolor muscular: un quart de litre d’oli d’oliva i 100 grams de flors de gessamí ben barrejat, macerat durant 15 dies i filtrat.

Stop migranyes.
En cas de mal de cap recurrent i intens, barreja 50 grams de flors de camamilla amb mig litre d’oli d’oliva verge, macera-ho al sol durant quinze dies i obtindràs un ungüent molt eficaç per fer massatges a la nuca i el front.

Ossos forts.
L’oli també resulta un bon bàlsam pels ossos ressentits. Inclús existeix una recepta eficaç per alleugerir –que no per curar- els símptomes de l’artrosi. Barreja mig litre d’oli d’oliva verge extra amb 80 grams de flors de camamilla, deixa-ho macerar al sol durant vint dies, filtra-ho i utilitza l’emulsió per fer massatges. En cas de sentir-te cansat o amb l’espatlla “carregada”, les fregues amb oli d’oliva als centres nerviosos de la columna vertebral són un gran alleujament.

Adéu a l’estrenyiment.
Són varis els remeis populars que utilitzen l’oli d’oliva com ingredient principal i decisiu per combatre l’estrenyiment. Un dels més simples consisteix en prendre metòdicament cada matí dues cullerades d’oli d’oliva aromatitzada amb gotes de suc de llimona. Un altre de molt fàcil consisteix en prendre una infusió de camamilla a la qual li haurem afegit una cullerada sopera d’oli d’oliva verge. Abans de beure, barreja-ho molt bé.

Contra el reuma.
Per desinflamar les articulacions i les extremitats es pot preparar, per exemple, un ungüent d’ús tòpic consistent en barrejar oli d’oliva amb una mica de càmfora. Un cop aconseguit només falta fer un massatge amb la barreja a la zona afectada i el dolor remetrà de forma instantània. Un altre remei, en aquest cas d’ús oral, consisteix en coure aigua amb uns trossos de col, ceba, pastanaga i el suc de una llimona; afegir-li unes gotes d’oli d’oliva i prendre una tassa del preparat cada hora.

“Oído cocina”.
Per acabar, un dels usos medicinals més populars de l’oli d’oliva: la seva eficàcia contra el mal d’orella. Segur que en alguna ocasió has introduït un parell de gotes d’oli tebi en una orella i ho has tapat amb un tros de cotó humitejat amb el mateix líquid daurat. Desconeixies el truc? Utilitza l’oli més enllà de la cuina!

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later