Vivim en un món cada cop més globalitzat, més connectat, més pròxim, en què les tendències corren com la pólvora. El que avui es posa de moda a Nova York té la capacitat d’arribar a l’instant, via Instagram, Facebook o Twitter, a l’altra punta del planeta. Aquests nous recursos i comportaments socials fan que les modes no només s’estenguin rapidíssimament, sinó que, a més, siguin molt més globals que anys enrere. Vols saber què és tendència i què ho serà aquest any 2016? Pren-ne nota.
Coses saludables.
Cada cop tenim més integrada la frase “som el que mengem”, i que per cuidar-nos per fora també ho hem de fer per dins. En aquesta línia, les tendències de consum de productes eco, artesanals o alternatius, com les llets d’origen vegetal o productes en la seva versió més integral, continuen a l’alça. Tendirem a comprar aliments sense additius, menys processats. I també healthy gadgets, com l’espiralitzador de verdures a què devem els nous zoodles que fan furor a la xarxa.
Entrepans d’estil street food.
El menjar de carrer es manté en bon forma i troba propostes basades en el pa i altres aliats. Un estil de cuina que no només són gastronetes i parades de menjar de carrer. Cada cop hi ha més espais gastronòmics que han apostat per una oferta d’aquest estil als seus establiments, fins i tot de manera monotemàtica. Així, trobarem propostes de primera qualitat a qualsevol racó del món, amb ingredients excel·lents, frescos, de proximitat, pans fantàstics i sabors globals, tant en versió entrepà, sandvitx o l’aclamat panet xinès bao bun.
Els superaliments.
No és res nou, però cada any se sumen més aliments a aquesta llista de “súper” que els nutricionistes frenen amb sentit comú constantment, per calmar l’enrenou general. I doncs? No són un miracle, ni curatius, ni res per l’estil, només aliments naturals, la majoria d’origen vegetal, que ofereixen una aportació interessant de nutrients beneficiosos per a l’organisme. Si la quinoa, el kale i les llavors de chía han arrasat últimament, ara caldrà que memoritzis noms com açaí (margalló del Brasil), sorgo, teff i freekeh.
Benvinguts greixos (saludables).
Sembla que per fi pararem, poc a poc, d’estigmatitzar els greixos. El gran aliment de moda el 2015, l’alvocat, va portar a l’alça el valor positiu dels anomenats “greixos bons” o insaturats, presents també en altres aliments com l’Oli d’Oliva Verge Extra, el peix blau i la fruita seca. Entendre com es comporten, les funcions que tenen dins del nostre organisme ―per exemple, que són necessaris per dissoldre les vitamines liposolubles― o les diferències que hi ha entre greixos insaturats, saturats i hidrogenats, permetrà recuperar aquest macronutrient de l’exili a què algunes dietes i mites falsos van enviar.