Personalitzar les salses és un recurs fantàstic per innovar als fogons: fugirem dels sabors de sempre sense haver d’apuntar-nos a un curs accelerat de cuina i la nostra dieta serà més variada i divertida. Una bona idea és utilitzar la beguda de nou per donar a les salses tradicionals un toc diferent, saludable i contemporani, que ens farà sentir com el Dabiz Muñoz del nostre grupet d’amics.
Aquí trobaràs alguns consells per gaudir de tots els beneficis d’aquesta beguda, un gotet de la qual equival a cinc nous. I que, a més, està boníssima!
Beixamel
. Si substituïm la llet per beguda de nou per elaborar croquetes, canelons o lasanyes, obtindrem una beixamel molt menys pesada, més nutritiva, amb un sabor elegant i discret… i vegana! Resultarà perfecta per fer lasanyes de verdures o croquetes de bolets, o per gratinar bròcoli o coliflor amb una mica de formatge.
Si vols filar encara més prim, pots substituir la farina de blat per una de cigrons, per exemple, i la mantega per oli d’oliva verge extra. Hauràs deconstruït la beixamel de sempre amb un simple toc: imaginació al poder!
Carbonara
. Per què no versionar aquesta mítica salsa italiana i substituir nata i ou per beguda vegetal de nou i salsa de coliflor? I per què no fer-ho el dia que vinguin a dinar els nostres sogres o aquell amic o amiga especial? Aquesta versió vegana de la carbonara és tan saborosa que no té res a envejar a la clàssica, i ens sentirem la mar de satisfets quan la plantem davant dels nostres convidats per demostrar-li de què som capaços.
I, si t’agrada viure al límit, pots substituir el bacó per la seva versió vegana. T’estimaran o t’odiaran, però recorda les paraules de la Madonna: “Val més ser odiat que ignorat.” A ella no li ha anat pas malament.
Veganesa . La clàssica maionesa té la seva versió vegana en l’anomenada veganesa: una salsa molt gustosa que es pot elaborar simplement emulsionant beguda de nou en oli d’oliva verge extra. Un pessic de sal, un raig de llimona… i tindrem una salsa magnífica per a ensalades russes i hamburgueses! També existeix una versió amb all: un allioli 2.0 capaç de deixar sense paraules els paladars més intrèpids.
Pesto . Per donar un toc especial a aquesta salsa tan profitosa, n’hi ha prou amb deixatar els ingredients del pesto estàndard (oli d’oliva, alfàbrega, all i pinyons) i afegir-hi unes cullerades de beguda de nou. Ens quedarà molt cremosa, més suau i delicada que el pesto tradicional i amb tot el gust de les nous. Si en prepares una bona quantitat i el congeles en porcions individuals, t’asseguraràs un sopar deliciós per a qualsevol ocasió.