Piquem la ceba i la sofregim a foc lent durant uns deu minuts, hi afegim els alls picats i ho coem un parell de minuts més. Hi afegim el carbassó, tallat en daus petits, juntament amb els xampinyons, també tallats. Ho coem tot a foc mitjà fins que els xampinyons perdin l’aigua. Hi afegim el tomàquet fregit i ho coem cap a tres minuts per amalgamar els ingredients. Escorrem bé l’oli de la tonyina i l’afegim a la salsa de tomàquet i verdura. Ja tindrem el nostre farcit llest. Bullim les plaques de lasanya seguint les indicacions de cocció del paquet.
Per a la beixamel:
Posem mantega en un cassó i, quan es desfaci, hi afegim la farina; ho deixem coure uns cinc minuts. Ho remenem i salpebrem, al mateix temps que hi afegim beguda de nous (o llet) tèbia. Ho hem de coure fins que quedi espès; tardarà uns quants minuts.
Ara posem una capa de beixamel al fons d’una safata de forn; a continuació, una capa de plaques de lasanya, i al damunt el nostre farcit de verdures, amb el tomàquet i la tonyina. Posem una altra capa de plaques de lasanya i una altra capa del nostre farcit. Repetim l’operació fins que s’acabin les plaques i el farcit. Ho cobrim amb beixamel i ho posem al forn a 180º C durant uns 30 minuts. Si vols gratinar la lasanya cobreix-la amb emmental.