Blog

5 preguntes bàsiques sobre l’oli d’oliva verge extra (OOVE)

21 Novembre 2014

5 PREGUNTES BÀSIQUES SOBRE L’OLI D’OLIVA VERGE EXTRA (OOVE)

Prens oli d’oliva cada dia? Segur que sí, però … Apostes pel verge extra? Saps quines són les principals diferències entre olis d’oliva més enllà del preu? Pren-te 5 minuts per llegir aquest post, i segur que descobreixes alguna cosa nova sobre aquest pilar de la dieta i la cuina mediterrànies, de vegades tan desconegut.
OOVE, ¿què és això? Una associació?

Són les inicials d’Oli d’Oliva Verge Extra. L’OOVE és el suc mateix de l’oliva, no hi ha oli de més qualitat. Només s’extreu per procediments mecànics i a baixa temperatura – fins a 28 graus -, el mateix dia que es recull l’oliva, que ha de ser de la millor qualitat i estar en el seu punt òptim. Una anàlisi fisicoquímica i un tast certifiquen la seva qualitat. Però qualsevol pot distingir fàcilment un OOVE només provant-lo. És afruitat i té poca acidesa (entre 0,2º i 0,3º). L’acidesa, per cert, no té res a veure amb el sabor, sinó amb el deteriorament que ha pogut patir l’oli i es refereix a la quantitat d’àcids grassos lliures que té.

Per què AOVE?
L’oli que no és extra verge s’obté després de barrejar OOVE amb un altre oli que no ha passat les proves d’aroma, sabor o acidesa per a ser considerat extra verge. Per la seva banda, l’OOVE preserva totes les bondats per a la salut, com els àcids grassos monoinsaturats (àcid oleic), la vitamina E (antioxidant), els fitosterols (redueixen el colesterol) i els compostos fenòlics (antioxidants) que vénen ‘de sèrie ‘a les olives.

Quan puc cuinar amb AOVE?
Amb OOVE pots cuinar qualsevol plat. Què és això que l’oli d’oliva és per fregir i el verge extra per amanir? Ni de broma! Segons el cas, es recomana un o altre segons el gust que se li vulgui donar a un plat. Pensa en uns ous ferrats, un sofregit o un plat a la planxa amb el poderós sabor d’un bon oli d’oliva verge extra i la personalitat de les seves varietats d’olives (hojiblanca, picual, arbequina) … Espectaculars! ¡Intensos! ¡Inoblidables! Impossible superar aquest plus que sí que ens dóna l’OOVE. Recorda bé aquesta frase: amb OOVE pots cuinar qualsevol plat. Un oli d’oliva que no sigui extra verge, per exemple, és ideal si no volem que el seu sabor domini massa en un guisat, mentre que en fregits suportarà millor temperatures altes.

Són dolents els greixos monoinsaturats de l’oli d’oliva?
¡Noooo! Al contrari, són boníssims. Els dolents de veritat són els saturats. Els greixos de l’oli d’oliva són monoinsaturats, que no només són innòcues pel nostre organisme sinó que ajuden a pal·liar els efectes nocius dels greixos animals. Per això l’oli d’oliva és considerat molt saludable. És més, diversos estudis com el PREDIMED han demostrat que actua contra l’arteriosclerosi, l’oxidació de les cèl·lules i la pressió arterial, i ajuda en el tractament i prevenció d’alguns tipus de diabetis i de càncer.

Engreixa més l’OOVE que un altre oli d’oliva? Si és fregit o cru … hi ha diferència?

Responem amb una altra pregunta: Què pesa més, un quilo de ferro o un quilo de palla? Doncs el mateix passa quan ens preguntem quin oli engreixa més, fregit o cru, OOVE o no. L’oli, sigui el que sigui, té les mateixes calories, 900 cal. per cada 100 grams. Ingerir més o menys només dependrà de la quantitat d’oli que prenguem. En una amanida, bona part quedarà al fons, de manera que no te’l prendràs tot. En canvi, si fregeixes un aliment, especialment si està arrebossat o enfarinat, aquest absorbirà més oli. Per tant, estaràs ingerint més calories.

En tot cas, la quantitat d’oli diària recomanada per a una dieta sana i equilibrada és d’uns 40 mil·lilitres (37 grams).

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later