Blog

Arriben els “Buddha bowls”, els plats combinats més sans

21 Març 2017

Qui diu que els plats combinats no poden ser saludables? Segur que va ser algú que no sabia què són els bols de buda, una tendència que arrasa en molts països i que representa l’altra cara de la moneda d’aquells platots enormes plens a vessar de greixos saturats. El plat amb ous ferrats, llom, croquetes, patates fregides i bacó passa a ser un bol de col verda, quinoa, alvocat, ruca, hummus i remolatxa.

Aquests són alguns dels molts ingredients que podem trobar en un bol de buda, que és bàsicament la versió saludable i vegetariana d’aquell plat combinat clàssic que, admetem-ho, tantes alegries ens ha donat en alguns moments de les nostres vides. Però en plena febre de la cuina vegetariana i saludable, aquesta amalgama de greixos i calories ha estat relegada a un segon pla, a un caprici ocasional, i els bols de buda han sorgit com a l’alternativa idea per menjar de manera divertida, variada i deliciosa cada dia.

Aquests plats multicolors que, sens dubten, entren per la vista, acostumen a ser vegetarians, encara que els menys ortodoxos s’atreveixen també, de vegades, a fer-ne una versió carnívora. L’única norma per preparar un bol de buda espectacular és que no hi ha normes, encara que sí que hem de fer servir el sentit comú: podem fer servir tants vegetals, llegums, cereals i fruita seca com vulguem però amb compte de no crear combinacions impossibles i d’aconseguir un plat equilibrat nutricionalment. Un bol de buda ben pensat i elaborat amb amor farà que els que opinen que menjar sa i verd és i serà sempre avorrit callin per sempre.

Així doncs, per crear un bol de buda complet i equilibrat és interessant aportar una dosi de cereals, preferiblement integrals, que ens aportaran hidrats de carboni i per tant l’energia necessària per fer les tasques tant físiques com intel·lectuals que tinguem entre mans. Parlem de l’arròs integral, quinoa, una mica de pasta integral o, si ho preferim, podem optar per una mica de cuscús. A continuació, el bol de buda dels nostres somnis porta a més una mica de proteïna, millor d’origen vegetal: pot ser tofu, tempeh o seitan, cigrons, llenties o, si volem fer lloc dins la nostra creació a la proteïna d’origen animal, l’ou sempre serà una opció excel·lent.

És el torn dels vegetals i aquí no ens hem de tallar ni un pèl: espinacs, bledes, col verda, espàrrecs de marge, bròquil, coliflor, carbassó, albergínia… Poden ser a la planxa o al vapor, potser amb patata, i evidentment ben amanits: un oli aromàtic a la llimona o a l’alfàbrega fresca, per exemple, és una opció perfecta per donar un toc de gust al nostre plat.

Podem completar el bol de buda amb una mica d’amanida petita i lleugera. Ja farem amb una mica de brots variats, germinat de soja, uns tomàquets ben gustosos i una mica de llavors o fruita seca, que ens aportaran ferro i altres minerals. una vinagreta d’oli d’oliva verge extra i vinagre ens donarà un toc final a aquest plat baix en calories, completíssim nutricionalment i molt i molt bo.

Ja tenim, doncs, aquest aliat culinari que ens ajudarà a menjar sa i variat sense avorrir-nos i amb la certesa que estem mantenint a ratlla les calories. Perfecte tant per al nostre dia a dia ―és una gran opció per al tàper de la feina― o per demanar-ne als restaurants quan sortim a dinar o sopar i no ens vulguem passar. Sembla que els bols de buda han arribat, per sort, i es volen quedar.

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later