Blog

Cinc punts clau per entendre la pasta

5 desembre 2016

En cuines a casa, en trobes als restaurants de qualsevol racó del món, te la inventes i la reinventes amb el que tens més a mà i et fa gaudir com pocs plats més ho fan. Sí, parlem de la pasta. Si vols saber més coses d’aquest versàtil aliment repassa amb nosaltres aquests cinc punts clau.

La pasta és una font extraordinària de carbohidrats i nutrients, dos dels elements necessaris per a un funcionament correcte de l’organisme. Preparada al dente, a més, redueix el seu índex glucèmic, és a dir, no produeix una pujada brusca de sucre en sang.

Hi ha tants tipus de pasta que en podríem menjar un de diferent cada dia del mes. Llargues, com ara els espagueti i els fetuccini; curtes com els penne i els farfalle; seques, fresques… Com a regla general, les curtes van més bé amb salses espesses; les foradades, amb salses cremoses, i a les llargues en forma de cinta els va de primera una punt de picant. Per saber més coses sobre els tipus de pasta que hi ha i els seus acompanyaments ideals repassa aquest apunt.

Encara que el blat és la base més tradicional per elaborar pastes, avui dia ha perdut l’hegemonia. N’hi ha d’espelta, una varietat saludable i cada més demanada; aptes per a intolerants al gluten, com les de blat de moro, les d’arròs i les de fajol, i fins i tot de farina integral, les que es produeixen amb el gra sencer. Com menys refinada, més contingut en fibra, proteïna i micronutrients té i menys contingut en carbohidrats.

És important continuar trencant mites i cridar ben fort: la pasta no engreixa! La ingesta de cent grams de pasta de blat dur proporciona a l’organisme 350 calories, en la seva gran majoria hidrats de carboni que representen quasi el 15% de les necessitats d’una persona que fa alguna activitat física. També proteïnes, minerals, aigua i una porció mínima de greix.

Ara bé, cal anar amb compte amb les salses i les guarnicions, és en aquest punt on podem pecar d’excés. ¿I si la preparem amb acompanyaments al vapor? ¿I amb una amanida? ¿Receptes cent per cent vegetarianes? No t’imagines la varietat d’opcions que hi ha a banda de a la bolonyesa i a la carbonara i com n’és de senzill fer un plat de pasta que tingui poques calories. Tant, que fins i tot n’hi ha per als dies en què fem règim.

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later