Blog

Fruites dessecades? I tant que sí!

12 Desembre 2017

Constantment ens arriben missatges que insisteixen en la importància de consumir fruita. Cal prendre’n quatre o cinc peces cada dia, com si fossin pastilles per millorar la nostra salut. Verdes, vermelles i grogues, com ens agraden les fruites. Fruites a tort i a dret. Fruites i més fruites! D’acord, però i les dessecades? Panses, orellanes, figues, prunes… Són beneficioses o bé són perjudicials per estar deshidratades? Ara t’ho expliquem, però anem per parts, com diria en Jack l’Esbudellador.

Com que tenen poca aigua, concentren més nutrients: minerals ideals per a nens i gent gran, entre els quals predominen el calci (n’hi ha per donar i vendre a les fiques seques i les panses), el potassi i el ferro (orellanes i figues seques), a més de la provitamina A i les vitamines B1 (tiamina), B3 (niacina) i E. Amb un grapat al dia obtindràs la ració que cal.

Si t’has posat a dieta, l’efecte saciant de les fruites dessecades serà un bon alia: n’hi haurà prou amb menjar-ne poca quantitat per sentir-se tip@. Un estudi científic va demostrar que consumir prunes abans d’un àpat fa que després les persones mengin menys.

Però ves amb compte, amiguet@: les fruites dessecades també poden ser un bon recurs per guanya pes. Quina contradicció, no? I això com es menja? Doncs afegint-ne en alguna recepta ―un puré, per exemple―, per sumar-hi calories i nutrients sense necessitat que el plat augmenti de volum.

Presenten una elevada quantitat de fibra soluble. Per tant, són laxants i permeten que el sucre es vagi alliberant a la sang poc a poc. Perquè et facis una idea: de cada 100 grams de panses, 5 són fibra, i 18 en el cas de les prunes. Com diu la cançó, aniràs lleuger@ com la brisa, ai, ai, ai…

T’encantaran si ets un llaminer healthy, ja que els seus sucres són naturals, i això és molt més sa que qualsevol llaminadura amb sucres afegits. Per exemple, si prepares un puré de dàtils i de panses, obtindràs la humitat, el sabor i el color que t’agraden sense necessitat de tirar-hi edulcorants, que aporten massa calories i pocs nutrients.

Són font d’antioxidants. De fet, un estudi científic assegura que les figues i les prunes seques presenten uns compostos fenòlics molt beneficiosos per a la salut. És a dir, que t’ajuden a viure més i millor.

Els esportistes les aprecien perquè els ajuden a recuperar-se després d’un esforç intens, i els hipertensos les tenen sempre a l’abast pel seu baix contingut en sodi. Qui té agulletes?

Com que es comercialitzen a trossets petits, com si fossin uns snacks, és fàcil fer una queixalada en qualsevol moment del dia i a qualsevol lloc. Fins i tot pots substituir una de les teves peces de fruita diàries per una ració de fruites dessecades.

Però també les pots fer servir en gairebé qualsevol recepta, gràcies a la seva versatilitat. En un guisat (et sona un pollastre guisat amb panses?) o en un estofat (què et sembla un conill amb prunes i orellanes?), en una amanida, en un plat de pasta, en una salsa per a carn, en una coca… La veritat és que donen molt de si.

T’hi podràs resistir, ara que saps com en són, de sanes?

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later