Si et penses que menjar (només) bròquil tota la setmana és saludable o que fer un dejuni et donarà un cos de model en un moment… et donarem una gran notícia: error! Parlar del que és saludable és parlar d’equilibri, i l’equilibri més gran és aquell en què hi cap de tot i tot es compensa.
El nostre cos necessita varietat: vitamines, minerals, proteïnes, hidrats de carboni i greixos. Cada element fa la seva funció, és insubstituïble i una carència s’acaba pagant per dins i per fora. Per això és tan important tenir idea de com podem incorporar tots aquests nutrients al nostre menú i assegurar-nos que estem complint amb un propòsit saludable.
Doncs bé, el primer que cal és fer, com a mínim, quatre ingestes al dia. Cinc, si entre l’esmorzar i el dinar passa força estona. És recomanable que les tres principals (esmorzar, dinar i sopar) continguin almenys un aliment de cada grup, és a dir, vitamines i minerals, proteïnes, hidrats i greixos. A més, líquid, preferiblement aigua. Entre hores, podem menjar un grapat de fruita seca, un iogurt, una peça de fruita fresca o una mica de pa amb formatge o gall dindi. Són opcions adequades per afegir un plus energètic i no arribar devorant el que trobem al dinar o al sopar.
Ara bé, com aprenem a combinar aquestes racions? Només cal saber en quins productes trobem aquests elements. Per exemple i en general, les proteïnes en els llegums, ous, carns i lactis; els hidrats en pastes, pa, farines i cereals; les vitamines i minerals en verdures i fruita; i els greixos (saludables) en l’oli d’oliva, peix blau, l’alvocat o la fruita seca.
Amb aquests petits apunts ja series capaç de dissenyar un menú equilibrat nutricionalment. Que no ens creus? Mira si n’és de senzill. Esmorzar: torrades amb oli d’oliva verge extra i tomàquet natural + cafè amb llet. Dinar: espaguetis amb bolonyesa de gall dindi + fruita. Sopar: truita + amanida + ració de pa.
Es tracta d’anar combinant els elements per donar a l’organisme el que necessita, sense para bojos, ja que el cos treballa per cicles i no saltarà cap alarma d’emergència si alguna ingesta no conté aliments de tots els grups. Hi ha més accions saludables que convé incorporar al nostres dia a dia: fer tres plats de llegums a la setmana, confiar a principal càrrega energètica als carbohidrats, escollir sempre greixos saludables, menjar carn vermella amb moderació i reduir a consum esporàdic les temptacions pecaminoses com els dolços o les begudes carbonatades. I saps què més? Moure’s! Caminar, pujar escales, ballar… l’activitat física no consisteix només en l’esport!