Blog

Com dissenyar un menú equilibrat nutricionalment

24 Gener 2017

Si et penses que menjar (només) bròquil tota la setmana és saludable o que fer un dejuni et donarà un cos de model en un moment… et donarem una gran notícia: error! Parlar del que és saludable és parlar d’equilibri, i l’equilibri més gran és aquell en què hi cap de tot i tot es compensa.

El nostre cos necessita varietat: vitamines, minerals, proteïnes, hidrats de carboni i greixos. Cada element fa la seva funció, és insubstituïble i una carència s’acaba pagant per dins i per fora. Per això és tan important tenir idea de com podem incorporar tots aquests nutrients al nostre menú i assegurar-nos que estem complint amb un propòsit saludable.

Doncs bé, el primer que cal és fer, com a mínim, quatre ingestes al dia. Cinc, si entre l’esmorzar i el dinar passa força estona. És recomanable que les tres principals (esmorzar, dinar i sopar) continguin almenys un aliment de cada grup, és a dir, vitamines i minerals, proteïnes, hidrats i greixos. A més, líquid, preferiblement aigua. Entre hores, podem menjar un grapat de fruita seca, un iogurt, una peça de fruita fresca o una mica de pa amb formatge o gall dindi. Són opcions adequades per afegir un plus energètic i no arribar devorant el que trobem al dinar o al sopar.

Ara bé, com aprenem a combinar aquestes racions? Només cal saber en quins productes trobem aquests elements. Per exemple i en general, les proteïnes en els llegums, ous, carns i lactis; els hidrats en pastes, pa, farines i cereals; les vitamines i minerals en verdures i fruita; i els greixos (saludables) en l’oli d’oliva, peix blau, l’alvocat o la fruita seca.

Amb aquests petits apunts ja series capaç de dissenyar un menú equilibrat nutricionalment. Que no ens creus? Mira si n’és de senzill. Esmorzar: torrades amb oli d’oliva verge extra i tomàquet natural + cafè amb llet. Dinar: espaguetis amb bolonyesa de gall dindi + fruita. Sopar: truita + amanida + ració de pa.

Es tracta d’anar combinant els elements per donar a l’organisme el que necessita, sense para bojos, ja que el cos treballa per cicles i no saltarà cap alarma d’emergència si alguna ingesta no conté aliments de tots els grups. Hi ha més accions saludables que convé incorporar al nostres dia a dia: fer tres plats de llegums a la setmana, confiar a principal càrrega energètica als carbohidrats, escollir sempre greixos saludables, menjar carn vermella amb moderació i reduir a consum esporàdic les temptacions pecaminoses com els dolços o les begudes carbonatades. I saps què més? Moure’s! Caminar, pujar escales, ballar… l’activitat física no consisteix només en l’esport!

 

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later