Blog

L’oli d’oliva verge extra és una gran aliat contra la diabetis, que ho sabies?

14 Novembre 2016

És ben sabut que ens encanta l’oli d’oliva verge extra. N’hem parlat en moltes ocasions, n’hem repassat els usos culinaris i els que no tenen res a veure amb la cuina, també els seus maridatges més inesperats, com aquest amb xocolata, i també els seus principals avantatges en matèria de salut.

Sense perdre això últim de vista, avui toca aturar-se en un punt: la seva acció en casos de diabetis, una malaltia que afecta més de 420 milions de persones al món (segons les dades del 2014 de l’Informe mundial sobre la diabetis de l’Organització Mundial de la Salut, Ginebra, 2016). La diabetis està molt relacionada amb l’obesitat, la hipertensió i el sedentarisme. Sembla que aproximadament el 50% dels afectats no són conscients de la seva malaltia, una xifra que arriba, en alguns països, al 80%. Poca broma, oi?

Doncs bé, com que l’alimentació és salut, en aquest cas no se’n podia quedar al marge. Està demostrat que seguir una dieta mediterrània ajuda de manera significativa a reduir el risc de patir diabetis. Així ho expressen les conclusions de l’estudi Predimed (Prevenció amb Dieta Mediterrània), en què es va treballar amb diabètics o persones que presentaven un risc de patir malalties cardiovasculars.

Al cap d’uns anys, les persones estudiades que havien seguit una dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra havien reduït el risc de patir diabetis entre un 40 i un 18% en comparació amb els que havien seguit una dieta baixa en greixos. A més, havien alentit la progressió de la malaltia un cop diagnosticada i havien retardat el tractament amb medicaments.

I així doncs? El motiu és fàcil d’entendre si sabem distingir entre greixos saludables (insaturats) i no-saludables (saturats i trans). Els primers, presents en l’oli d’oliva verge extra ―i en el peix blau i la fruita seca, per exemple―, ajuden a baixar de pes i a prevenir malalties cardiovasculars. Ni tots els greixos són dolents ni és aconsellable desterrar-los de la nostra cuina. Més clar, l’aigua.

Entrades relacionades

Blog
Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Com reconèixer una bona crema balsàmica?

Blog
Tres sopars estiuencs i saludables.

Tres sopars estiuencs, saludables i fàcils

És necessari inciar la secció

o amb la teva adreça de correu electrònic

There has ben an error please try again later