No tots els plats de pasta necessiten anar acompanyats amb salsa i per demostrar-ho et proposem tres receptes originals fetes amb una de les tècniques més saludables que hi ha: al vapor. Aquest mètode permet que tots els nutrients i totes les propietats dels aliments es conservin, i és perfecte si volem fer un plat de pasta lleuger que no s’enfili de calories.
Amb musclos i alvocat
Una recepta senzilla amb aroma de mar. Per a quatre persones, necessitaràs 1,5 kg de musclos, 2 alls, mitja ceba, 3 pebrots de Caiena i un alvocat. Rentem els musclos i els obrim al vapor en una cassola. Els traiem de la closca i els reservem. Ara sofregim els alls picats en una paella amb oli d’oliva verge extra i a continuació hi afegim els musclos i els pebrots de Caiena. Ho remenem tot i hi afegim la pasta, que haurem cuit abans; fem tomba i tomba perquè es mesclin tots els sabors i ho enretirem del foc. Quan muntem els plats, els coronarem amb uns quants trossos petits d’alvocat escampats per damunt de la pasta.
Amb verdures amb soja
Per a aquest plat hem triat el bròcoli i la pastanaga, però el pots modificar al teu gust segons les verdures que t’agradin més o les que hi hagi de temporada. Per a quatre persones, la quantitat adequada és un bròcoli gran i 4 pastanagues, a banda de 2 cebes tendres, sal, pebre i oli d’oliva verge extra. Netegem el bròcoli de manera que només en quedin els ramells, que tot seguit rentem bé. Traiem la primera capa de les cebes i pelem les pastanagues.
Posem totes les verdures en una vaporadora o en una cistella dins d’una cassola amb aigua i deixem que es coguin al vapor durant uns 25-30 minuts. Un cop cuites, les saltem durant un parell de minuts amb un rajolí d’oli d’oliva verge extra. Les servim amb la pasta i els donem un toc diferent amanint-les amb vinagreta de soja.
Amb salmó i espàrrecs de marge
Exacte! El peix és un dels productes més agraïts per cuinar al vapor, ¿per què no aprofitar-ho per acompanyar un plat de pasta? Posem aigua a bullir, amb api i julivert fresc. Assaonem els lloms de salmó amb sal i anet i els posem dins la cistella, que prèviament haurem untat amb oli perquè no s’hi enganxin. La tapem i deixem que es facin al vapor durant 5 minuts. Comprovem si ja són a punt i, si ho són, els enretirem amb cura. Els reservem perquè es refredin un xic i, mentre es refreden, passem un manat d’espàrrecs de marge frescos per la paella.
Esmicolem els lloms de salmó, tallem els espàrrecs en trossos d’una mida mitjana i escampem aquest acompanyament per damunt de la pasta, servida ja als plats. Per acabar d’arrodonir-ho, podem afegir-hi una mica de julivert fresc.