Una bona manera d’assegurar-nos un dinar nutritiu, saludable i deliciós encara que tinguem poc temps comença amb un simple gest: tirar una mica més de pasta a l’olla quan la cuinem a casa. Si la deixem refredar, serà la base ideal per elaborar plats deliciosos i variats, multicolors i molt i molt estiuencs. Aquí van alguns suggeriments per treure el màxim partit de la pasta freda.
Amanida caprese, però de pasta!
Tomàquets bons (a l’estiu és temporada, així que cal aprofitar-los al màxim), mozzarella, alfàbrega fresca, pasta al dente (els farfalle queden molt bé, i és una pasta fina i lleugera) i un bon oli d’oliva verge extra. Ja tindrem una amanida caprese de pasta, que ens aportarà energia, vitamines i antioxidants i ens deixarà tips i feliços.
Peix cru
Tonyina o salmó crus, que ens aportaran una bona dosi d’àcids grassos omega-3, amb una pasta estil fusilli i qualsevol altre ingredient a còpia de verdures fresques: pastanagues, remolatxa, raves petits … Un àpat nutritiu, complet i saborós.
Amanida de superaliments
Des d’algues a kale o alvocat. Tots aquests superaliments combinen estupendament amb la pasta freda, a la qual també hi podrem afegir altres superaliments en forma de llavors: des de xia a sèsam. Aquest plat és una bona manera de cuidar-nos per dins i per fora utilitzant la pasta, de sabor neutre i textura contundent, com a base.
Amanida superproteica per a vegetarians
Una amanida de pasta amb tofu fresc, alvocat i fruita seca, que podem amanir amb una bona crema balsàmica que li aporti sabor, suposarà una injecció de proteïnes sense necessitat de menjar carn ni peix. És, a més, molt baixa en calories.
Grega
Pasta, formatge feta, unes bones olives negres i un amaniment d’oli d’oliva i, si ens ve de gust, un vinagre balsàmic que aporti un toc de sabor. Hi podem afegir també unes fulles de ruca o canonges i ens sentirem a Grècia mateix.
Pesto
No hi ha res més senzill. Una bona pasta al dente i un pesto vermell o verd en funció del que el cos ens demani. Pot funcionar com a plat únic i és saborós, sa i nutritiu.
Menys és més
No cal complicar-se amb receptes rocambolesques per improvisar una amanida de pasta. N’hi ha prou amb mirar què ens queda al rebost i utilitzar la pasta com a base. Quan la calor pica i el cos ens demana un menjar minimalista i energètic n’hi ha prou amb uns espaguetis freds amb tomàquets, pastanaga i, si en tenim, un toc de formatge fresc. Una vinagreta d’oli d’oliva verge extra i mel li quedarà la mar de bé a aquest plat tan lleuger i refrescant.
Amb fumats
De la mateixa manera que funciona bé amb el peix cru, l’amanida de pasta amb salmó o bacallà fumats és un valor segur. Podem aportar un toc de fruita seca i alguna espècia al gust, com l’alfàbrega o l’orenga.
Cèsar de pasta
Si l’amanida Cèsar ja sol ser tot un èxit, encara ho serà més si hi afegim un toc de pasta freda. Amb pollastre, ou, pa ratllat i parmesà, no estarem precisament davant una amanida light però, què caram, un dia és un dia.